Novo Nordisk Fonden i stor satsning: Går til kamp mod overvægt hos børn

MOTION: Flere børn skal bevæge sig, så vi mindsker problemer med overvægt. Det mener Novo Nordisk Fonden, som nu for første gang går ind på det sociale område med en indsats til 60 millioner kroner. 

Op mod hver femte, der går ud af folkeskolen, har problemer med overvægt. Det vil Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, nu gøre noget ved. Fonden afsætter 60 millioner kroner til initiativer, der kan øge den fysiske aktivitet hos børn mellem 10 og 15 år.

”Overvægt kan have ret store konsekvenser for det enkelte barn. Og der er desværre stor sandsynlighed for, at man også får problemer med overvægt som voksen, hvis man har det som barn,” siger Hanna Line Jakobsen, chef for Novo Nordisk Fondens uddelinger til sociale formål.

Forskning har fundet sammenhæng mellem fysisk aktivitet og stærkere knogler og muskler, bedre motorisk udvikling og en større mental trivsel og sundhed. Omvendt kan overvægt resultere i mobning, lavt selvværd og depression og kan oveni medføre store udgifter for samfundet, pointerer Hanna Line Jakobsen.

”Så det er en stor og vigtig problematik, vi nu melder os på banen i,” siger hun.

Nye måder at få børn i bevægelse
De 60 millioner kroner kan søges af såvel foreninger som kommuner og universiteter. Det væsentlige er, at der bliver udtænkt nye metoder til at motivere børn og unge til at bevæge sig.

”Vi kan se, at rigtig mange børn er fysisk aktive og glade for at dyrke sport, men i teenageårene falder de fra. Og det er virkelig ærgerligt,” siger Hanna Line Jakobsen.

Målet er tydeligt beskrevet. Derimod har fonden ikke lagt sig fast på vejen til målet.

”Vi har allieret os med en ekspertgruppe, som har pointeret, at det rykker meget, hvis forældre er fysisk aktive med deres børn. Men jeg kan ikke forudse, hvordan det skal gøres. Så vi håber, at det kan give lidt kreativitet, at vi har lavet en åben beskrivelse, men til gengæld har været meget præcise i forhold til at beskrive, hvad det er for et problem, vi vil løse,” siger Hanna Line Jakobsen.

Det er ikke kun nye initiativer, der kan få penge fra puljen. Fonden lægger også vægt på at få dokumenteret effekten af eksisterende indsatser, så små succeser kan få større udbredelse, fortæller Hanna Line Jakobsen – i en direkte invitation til forskningsverdenen.

Første udspil på det sociale område
En type af initiativer har særligt gode muligheder for at slippe igennem fondens nåleøje – nemlig dem, der adresserer ulighed i sundhed. Der er dobbelt så mange overvægtige børn i de laveste socialgrupper som i de højeste. Derfor er Novo Nordisk Fonden særligt opmærksomme på projekter, der er rettet mod etniske minoriteter og udsatte børn og unge.

”Der er en stor ulighed i sundhed. Otte procent af børnene i Gentofte har udfordringer med overvægt. I Ishøj er det 28 procent. Og det ser vi ikke, der er nok, der er opmærksomme på. Så det vil tælle positivt, hvis det er højrisikogrupperne, ansøgerne sætter fokus på,” siger Hanna Line Jakobsen.

Med sit fokus på mere udsatte grupper markerer Novo Nordisk Fonden sig for første gang på det sociale område. Hanna Line Jakobsen håber, at fonden som en stor økonomisk spiller kan være med til at bryde hul på de siloer, der eksisterer på såvel det sociale område som sundhedsområdet.

”Sundheden og det socialfaglige skal bringes sammen i aktiviteter, hvor begge dele er prioriteret. Det er ikke let at arbejde sammen på tværs af siloer. Men vi håber, at vi kan bidrage til at sætte dagsordenen og bringe aktørerne sammen,” siger Hanna Line Jakobsen.

Indsatsen for at få sænket vægten hos børn og unge vil blive målt løbende, forsikrer Hanna Line Jakobsen. Hun vil dog ikke sætte tal på fondens målsætning.

”Vi er stadig nye på dette område, og det er for tidligt at tale om tal. Vores overordnede målsætning er at være med til at reducere antallet af børn og unge, som har overvægt, og dermed bidrage til at vende den udvikling, vi har set over de senere år.”

Forrige artikel Det har EU-Kommissionen på programmet i 2020 Det har EU-Kommissionen på programmet i 2020 Næste artikel SU-udgifter til europæiske studerende sprænger loft SU-udgifter til europæiske studerende sprænger loft