R: Sådan mindsker vi usund konkurrence mellem skolerne

DEBAT: I stedet for at spare på uddannelsers markedsføring kan vi reducere udgifterne til markedsføringen ved at mindske konkurrencen mellem skolerne. Det kan ske ved at lade en større del af skolernes økonomi ligge fast, skriver Anne Sophie Callesen.

Af Anne Sophie Callesen (R)
Integrations- og ungdomsuddannelsesordfører 

Landets gymnasier og erhvervsskoler er sparet i bund efter år med grønthøsterbesparelser under en borgerlig regering.

Men med den nye socialdemokratiske regering skulle det være slut med besparelser, som Mette Frederiksen (S) under valgkampen kaldte for "forkert, tudetosset og decideret dumt".

Alligevel har regeringen foreslået, at politireformen skal finansieres af besparelser på uddannelse. Regeringen selv kalder det besparelser på markedsføring.

Men skolerne får ikke en særskilt pose penge til markedsføring. Med andre ord: Besparelser er besparelser.

Mindsk konkurrencen mellem skolerne
Radikale Venstre vil en anden vej end at skære på uddannelse.

På sidste års finanslov lykkedes det at få stoppet grønthøsteren på vores uddannelser. Men det er ikke nok at lade sparekniven blive i skuffen. Vi skylder de unge, der er i gang med at dygtiggøre sig, at investere i deres fremtid

Lad det være sagt helt åbent: Jeg er sådan set enig i, at penge til markedsføring har taget overhånd visse steder.

Men jeg har et bedre forslag til, hvordan vi reducerer udgifterne til markedsføring, så skolerne kan fokusere på at levere god undervisning: Lad os mindske konkurrencen mellem skolerne.

Det kan vi blandt andet gøre ved at lade en større del af skolernes økonomi ligge fast, så mindre afhænger af den sidste elev i klasselokalet. Og lad os fordele eleverne bedre mellem skolerne.

Det vil både erstatte usund konkurrence med kvalitet i undervisningen og komme integrationsudfordringer og polarisering i storbyerne til livs. På den måde sikrer vi os, at alle unge har adgang til uddannelse af høj kvalitet, uanset hvor i landet de bor.

Investering i vores fælles fremtid
Derfor har vi to klare ambitioner dette efterår:

Vi vil finde penge til gymnasier og erhvervsskoler på dette års finanslov, så vi igen kan komme i gang med at investere i vores fælles fremtid. Og vi vil sørge for et mere balanceret elevoptag og give flere af pengene som et grundtilskud end i dag.

Uddannelse sætter fri og giver lige muligheder for at leve det liv, som man drømmer om. Det er også vejen til at bedre integration og mindre kriminalitet.

Derfor vil Radikale Venstre ikke lade de unge betale prisen for paskontrol og nærpoliti og på dén måde save den gren over, som vi selv sidder på.

Lad os prøve noget andet og mere effektivt, nemlig at investere i de unge og deres fremtid.

Forrige artikel Dansk Metal: Politikerne bør styre forskningen endnu mere Dansk Metal: Politikerne bør styre forskningen endnu mere Næste artikel Aktører: Nedskæringer på efteruddannelse rammer udsatte børn Aktører: Nedskæringer på efteruddannelse rammer udsatte børn
Venstre vil beholde forhøjet fradrag på forskning

Venstre vil beholde forhøjet fradrag på forskning

UDSPIL: Venstre foreslår i sit udspil til finansloven at beholde det forhøjede fradrag for virksomheders forskning og innovation. Partiet vil også have en handlingsplan for at få et nyt EU-forskningsagentur placeret i København