Debat

Lykketoft imod Missilskjold

Koncentrat af BerlingskeTidendes Leder, 6/3-03 om en eventuel dansk deltagelse i opbygningen af et missilforsvar.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
I lyset af den principielle karakter, der kendetegner Danmarks beslutning om eventuel deltagelse i opbygningen af et missilforsvar, er det rent ud sagt for billigt, at Mogens Lykketoft – lederen af oppositionen – vil deponere Socialdemokratiets stillingtagen i det grønlandske politiske miljø.

Ved første øjekast forekommer manøvren ganske ædel over for Grønland. Siden beslutningen reelt handler om, hvorvidt den danske regering skal give grønt lys til en opgradering af Thule-radaren, er det både rigtigt og klogt at træffe afgørelsen i samarbejde med det grønlandske landsstyre.

Men bare at sende aben videre er noget helt andet, og der ligger uden tvivl taktiske motiver bag. Mogens Lykketoft er nemlig i en slem klemme i denne sag. På den ene side har han selv udtalt sig kritisk om hele projektet, og han har i øjeblikket heller ikke råd til et frontalt opgør med partiets venstrefløj. På den anden side ved han, at et nej til den amerikanske anmodning vil gøre Socialdemokratiet regeringsuegnet og dermed yderligere udsætte datoen for et magtskifte i dansk politik.

Ved at bane vejen for en modernisering af Thule-radaren har både Danmark og Grønland for en gangs skyld chancen for at yde et afgørende bidrag til vestlig sikkerhed, og denne mulighed bør vi ikke lade gå fra os.

I første omgang handler det om at bidrage til at forbedre USAs sikkerhed, men senere skal missilforsvaret bredes ud til at dække hele NATOs område. Ikke mindst Danmark har i et halvt århundrede nydt godt af NATOs kollektive sikkerhedsgaranti.

Det er på denne baggrund både naturligt og rigtigt, at vi på tærskelen til en ny tids trusler hjælper med til, at denne sikkerhedsgaranti forbliver så troværdig som muligt.(...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00