V og K præsenterer fælles slagplan

Venstre og De Konservative præsenterer en fælles køreplan, der skal sætte en borgerlig regering på det rette spor de første 100 dage. Planen indeholder bla. stramninger på udlændingeomnrådet, der kun kan lade sig gøre med Dansk Folkeparti, men gruppeformand Peter Skaarup (DF) kræver mere indflydelse.
Jon Adelsten
De konservatives leder Bendt Bendtsen og Venstres formand Anders Fogh Rasmussen har holdt møder på tomandshånd og er indtil videre blevet enige om otte hovedpunkter, hvor den borgerlige regering skal sætte ind i de første hundrede dage. Køreplanen skitserer konkrete initiativer på kerneområderne, bl.a. sundhed, ældreomsorg, familiepolitik, folkeskole, retspolitik, erhverv og udlændinge.
- Det er især her - på samfundets kerneområder - at den socialdemokratiske regering har svigtet. Det er disse områder, som under den siddende regering er blevet forsømt. Vores alle sammens velfærd, siger Bendt Bendtsen.

Til gengæld er partierne ikke enige om et fælles skatteudspil. Oplægget kræver kun et stop for stigning i skatter og afgifter -altså et skattestop, som V tidligere har foreslået - og ikke reelle skattelettelser som konservative ønsker.

Stramninger på rets- og udlændingepolitik
Men partierne er enige om de klassiske borgerlige krav om stramning af straffeloven og udlændingeloven og højere grad af valgfrihed for den enkelte borger. V og K vil blandt andet hæve straffen for voldtægt fra seks til otte år og uagtsomt manddrab fra fire til otte år. Desuden vil VK gennemføre de stramninger, der tidligere har været bebudet i Venstres beslutningsforslag til en ny udlændingepolitik. Det er blandt andet en stramning af de facto begrebet, syv års ventid til flygtninge før de kan få permanent opholdstilladelse mod de nuværende tre år og indførelsen af et optjeningsprincip, hvor flygtninge skal gøre sig fortjent til sociale ydelser.

Desuden vil V og K indføre tværfaglige A-kasser, frit valg mellem offentlig og privat hjemmehjælp og gradvis frit sygehusvalg.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00