Joint Strike Fighter… nu med bog

En norsk luftkaptajn har begået en bog om Joint Strike Fighter-kampflyet. hvis man ikke tager den for mere end den er, så er det en glimrende indføring i både JSF, konkurrenterne, stealthteknologi, førerløse fly og meget mere i samme boldgade.

Bogen er hundredprocent faktuel og meget neutral i sine beskrivelser af Joint Strike Fighter-kampflyet, eller F-35 som det rettelig bør kaldes, da JSF i virkeligheden blot var navnet for den indledende konkurrence i 1990’erne, hvor det amerikanske forsvar valgte mellem Boeing og Lockheed Martins bud på et fremtidigt standardkampfly til hele det amerikanske forsvar, og konkurrenterne. Den er fuldstændig blottet for kritiske vinkler og selvstændige analyser. Mest bemærkelsesværdigt er det, at forfatteren, Erlend Larsen, på intet tidspunkt beskæftiger sig med F-35’erens massive budgetoverskridelser eller problemerne ved nogle af de andre fly. Budgetter og udviklingsvanskeligheder er således overhovedet ikke nævnt i bogen. Det samme gør sig gældende for analyser af situationen. Er F-35 fremtidens svar på alt eller ender flyet med at blive et alt for stort kompromis, som ikke er god til hverken det ene eller det andet? Har Gripen en chance og hvem er den stærkeste udfordrer til F-35, F-18 eller Eurofighter? Jeg forventer ikke at Erlend Larsen kan levere de klokkeklare ubestridelige kendsgerninger, men det kunne have været rart, hvis han havde turdet vove det ene øje og komme med nogle vurderinger.

Mens jeg i høj grad analyserer, spår og kommenterer, så er bogen her omvendt alt det som I ikke får her. Og jeg har da også allerede lært meget ved første gennemlæsning. Meget nøgternt og faktuelt får vi blandt andet præsenteret ikke bare F-35’eren, men også de fly, det er tiltænkt at skulle afløse samt de fly, der muligvis vil kunne konkurrere med det. Desuden leverer Erlend Larsen en grundig gennemgang af stealth-teknologien og fordele og ulemper ved førerløse fly. Så medmindre man er flykonstruktør, får man med bogen her en meget grundig indføring, som det ville tage lang tid at kunne matche, hvis man skulle indhente samme mængder viden på nettet. Bogen vil derfor uden tvivl fungerer som et opslagsværk for mig. Så er vi andre, der må levere de mere kritiske indspark og måske en dag skrive en mere kritisk bog om den danske kampflykonkurrence - hvis den nogensinde afsluttes…

Login