Julebrev fra Pantheren

Som nævnt tidligere, så var man i Panther-lejren så utilfredse med at blive siet fra i konkurrencen om at levere en ny maritim helikopter til det danske forsvar, at man skrev en julehilsen til forsvarsudvalget for at sikre, at politikerne havde al den nødvendige information om Panther-helikopteren. Uden at kende de præcise argumenter, som forsvarschef Knud Bartels i timerne før sin afskedsreception fredag den 16. december havde givet politikerne, som begrundelse for at Pantheren skulle udgå og man skulle forhandle videre med Seahawk og Wildcat, sendte Pantherens kampagnechef Florence Cassier i mandags et brev til forsvarspolitikerne. Den franske helikoptersælger mente, at Forsvarets Materieltjeneste havde overset en hel række ting, da de dømte Pantheren ude.

Jeg har skaffet et eksemplar af brevet, som jeg har lovet ikke at offentliggøre i sin helhed eller referere direkte fra. Men Cassiers fire hovedpointer er:

- Pantheren bruges af fire flåder, her i blandt den franske flåde, der bruger den til samme type opgaver, som vi bruger Lynx til. Franskmændene har faktisk valgt Pantheren til fordel for Lynx’ewn til piratjagterne i Adenbugten og andre internationale opgaver.

Login

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  Det virker som om Eurocopter totalt overser at DK har anskaffet nye fregatter - D.v.s. at man skal have en fungerende fregathelikopter - ca 300-400 kg sensorer m.m. + våbenmulighed + et bordinghold - gad vide hvad Pantherens rækkevidde siger til det. Det er ikke kun en afløser for Lynx man er i færd med at anskaffe.

 • Anmeld

  L Jakobsen

  @Arvidsen

  Nu kender jeg ikke udbudsmaterialet, men det er vel det man tager udgangspunkt i. Hvis Forsvaret vurderer på andre parametre, som f.eks. de-icing systemet, er det vel problematisk.

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  For at citere fra: Til øl og peanuts med søhøgen på ”Lille Amerika”

  "Det handler om hvad politikerne vil. Hvis de blot vil redde grønlandske fiskere, så er Pantheren fin, eller måske ligefrem i overkanten. Hvis de gerne vil have, at vi skal deltage i internationale opgaver i Adenbugten eller andre steder, ja så er svaret (ikke overraskende) Seahawk."

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  Det er også problematisk at det i forsvarsindustrien bliver mere og mere udbredt ikke at acceptere afslag, men istedet for henvender sig direkte til de respektive landes politiske beslutningstagere, når man ikke får sin vijle.

  Det er i mine øjne ikke andet end klynkeri og det eneste vi som kunde får ud af det er at anskaffelsesprocessen bliver endnu længere og mere kompliceret.

 • Anmeld

  J. N.

  Man bliver nød til at sondre mellem anti-icing og de-icing. Såvidt jeg er orienteret, er Panther uden nogen af delene. Anti-icing kan forhindre is at bygge sig op (til en vis grænse, og primært for motorer) mens de-icing kan fjerne det (op til en vis grænse). Lynx HAR anti-icing. Den har anti-icing på luftindtag til motor, og i forreste turbineblade. Den har også screenheating, der er kraftige varmelegemer i forruden, der sørger for at forruden ikke iser til. Den kan desuden klare en overisning på skroget på op til 20mm rime- eller glace-ice. Disse ting har været AFGØRENDE for Lynx succes på Grønland i mere end 30 år.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Arvedsen

  Jeg er lidt uenig med "manden med verdens kraftigste håndtryk" i den forstand at Grønland også handle om øget krydstogt turisme og en øget militærtrussel der får FLV og nogle politikere (og Andreas) til at tænke nye kampfly ind i den nord atlantiske indsats. Så på den lange bane er der altså også et militært behov i nord.

  Et andet spørgsmål er hvor meget selvbeskyttelse FLV ønsker for at en ny maritim helikopter kan varetage opgaver over land. Taler vi om en smule kevlar under sæderne og et tungt maskingevær? eller taler vi om den fulde pakke med DIRCM?

  Cphmoose

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  @ Cphmoose

  Det der med et øget militær tilstedeværelse på og omkring Grønland, tror jeg simpelthen ikke er realistisk.

  For det første er der en overvældende sansynlighed for at grønlænderne opnår fuld selvstændighed inden for en overskuelig fremtid ...måske inden for en 15-20 år.

  Og selv om de mod forventning vælger at forblive i rigsfællesskabet, ændrer det ikke ved at Danmark allerede har afskrevet sig retten til de resurser der nu evt måtte være deroppe ....så kan ikke se at det skulle være i vores interesse at bruge en masse penge på at beskytte noget vi ikke får del i.

  For det andet : Der er stort set ingen eksisterende militær infrastruktur at bygge videre på deroppe, så det vil kræve en gigantisk investering at få noget brugbart op at stå og jeg kan ikke se hvor de penge skulle komme fra.

  Som det ser ud i dag bastår forsvaret i Grønland af 2 mand med Lee-Enfield’s og en forstørret fiskekutter , så al den snak om en arktisk kommando og kampfly er bare ikke realistisk.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @M-K Poulsen

  Jeg tror at du og jeg er nogenlunde enige.

  Men kampfly og Grønland indgår i politikernes overvejelser og der er folk i Forsvaret / FLV der ser nordatlanten som et validt argument for nye kampfly.

  Samtidig er der nogenlunde bred politisk enighed i DK om at vi kommer til at gøre mere i Nord end vi gør pt. Og denne potentielle opgave optrapning bør afspejles i kravene til en ny maritim helikopter.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Andreas

  Om fremtiden i arktis bliver peace, love and harmony eller en ny kold krig ved ingen. Men det er her det kommer til at ske sikkerhedspolitisk de næste 20-30 år når isen smelter, nye sejlruter åbner og olien (måske) pibler frem.

  Grønlandsk selvstændighed kommer nok tidligst om 15-20 år, hvis de nogensinde reelt måtte ønske det. Når det kommer til stykket erkender de forhåbentlig, at de ikke magter opgaven, medmindre de giver deres ungdom et kraftigt uddannelsesløft og gør noget alvorligt ved de sociale problemer.

  Derfor må DK planlægge efter at vi vil være en stor spiller i arktis i fremtiden og indrette vores forsvar derefter. Det indebærer både en oprustning af SAR-tjenesten til at håndtere væksten i krydstogtskibe, men også mere effektiv suverænitetshåndhævelse end Sirius-patruljen.

  Mig bekendt er der et par flyvepladser i brug (Sdr. Strømfjord og Thule) samt en som to danske soldater passer (Mestersvig), så landet er da ikke helt uden infrastruktur.

  Tankerne om en arktisk kommando og udstationering af kampfly i kortere perioder lyder derfor fornuftige for mig. Det ender sikkert fredeligt, men med USA og Rusland ved bordet - og et Kina, der også mener de skal have noget at skulle have sagt - så er det ikke nogen dårlige idé at være beredt.

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  Mig bekendt ER "Arktisk Kommando" besluttet - og som liggende i Nuuk. Hvor man forventer at få en "Atlantisk lufthavn" - men den er jo endnu ikke bevilget. Og så ser jeg at man, bevidst eller ubevidst, glemmer skibene og deres besætninger.

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  Tænkte at denne video kunne have interesse - det er ikke meget plads der er til siden - og tænk at få et automatisk foldesystem til rotorene.

  http://www.youtube.com/watch?v=JmmUDMV97gA&feature=related

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  @ L-H Arvedesen

  My bad ...Troede ikke det var endeligt besluttet endnu, men kan se at det har det faktisk været siden slutningen af august sidste år.
  Så må vi jo så se om den nye regering vælger at fastholde beslutningen eller ej.??

  Som jeg læser info om den nye Arktiske HQ, drejer det sig om en sammenlægning af Grønlands og Færøske Kommando , som et led i forsvarets fortsatte jagt på "effektiviseringer" (Læs: Besparelser).
  Det kan derfor næppe i sig selv betegnes som en decideret styrkelse af den militære tilstedeværelse i arktis.

  Når det så er sagt, håber jeg da ,at i har ret, og at det bare er begyndelsen på en større udbygning af forsvaret deroppe.
  En "udsendelse" til Grønland og den friske polarluft, ville ihvertfald i mit tilfælde , være en kærkommen afveksling fra det støvede Helmand. :-)

  Hæren er dog på nuværende tidspunkt, desværre ikke hverken uddannet eller udrustet til at kunne operere i så barskt et vinterklima over længere tid.:-(

  Nu er det selvfølgelig først og fremmest Søværn og Flyvevåben der ville komme til at stå for opgaven, men er der nogen der ved om sidstnævnte overhovedet er gearet til at operere under arktiske forhold ?

 • Anmeld

  L-H Arvedsen

  @M.K. Poulsen

  Jeg gik på FTK’s hjemmeside og fandt flere historier med arktisk overlevelse - men ja de flyver der jo mindst en eller 2 gange om måneden.

  http://forsvaret.dk/FTK/Pages/sogning.aspx?k=overlevelse&u=http://forsvaret.dk/ftk

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  @L-H Arvedsen

  Jeg har iøvrigt ikke glemt søværnet og deres skibe, og jeg har den største respekt for det fantastiske stykke arbejde som 1.Eskadre udfører i nordatlanten og på/ omkring Grønland.

  Men, med fare for at komme til at fornærme nogle af Søens folk, så må man konstatere at det vist kun er i Danmark at inspektionsfartøjerne Thetis og Knud Rasmussen klasserne bliver anset for at være "krigsskibe".

  1.Eskadre, med de opgaver, missioner og materiel den har, er i alle væsentlige henseender sammenlignelige med en kystvagt.
  Hvilket også er meget godt illustreret ved det faktum at de arbejder mere tæt sammen med den canadiske og amerikanske Coast Guard, end med de respektive landes flåder.

  Inspektionsskibene og deres dygtige besætninger har en stigende rolle at spille i arktis , som SAR kapacitet, med let isbrydning og fiskeriinspektion som andre vigtige opgaver. Men de ER ikke ,og bør ikke anses for at være, en sø-militær kapacitet i arktis.

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  @ L-H Arvedsen

  Modtaget ...Tak for linket :-)

  Tænkte nu mest på kampfly eskadrillerne , men kan læse at de da i det mindste har en arktisk overlevelses-pakning.

  Det var iøvrigt Cold Response 09 øvelsen (nævnt i linket ) , der med al tydelighed viste hvor dårligt forberedt hæren er på de extreme arktiske forhold.

  Både praktisk og logistisk var det en mindre katastrofe og havde det ikke været for den enorme hjælp og støtte vi fik af nordmændene, havde vi ikke kunne gennemføre øvelsen.

  Brændstoffet i vores køretøjer frøs til is ( paraffindannelse ihverfald) fordi de var tanket med dansk diesel hjemmefra , varmeapperaterne til teltene gav op pga kulden så vi måtte låne nye af værterne. Der var heller ikke arrangeret facilliteter til vedligeholdelse så det foregik udenfor i 35 graders frost, indtil nordmændene atter forbarmede sig over os og lånte os en opvarmet garage.
  Tøj og rationer var heller ikke iorden og jeg kunne blive ved .
  Men det er ikke noget du kan læse om på HOK’s hjemmeside kan jeg garantere for ;-)

 • Anmeld

  Cphmoose

  @M.K Poulsen

  I min erindring var HOK’s hjemmeside var faktisk utrolig åben om at man ikke kunne køre i åbne biler midt om vinteren og at udrustningen generelt have været uegnet.

  Opgaverne i nord er klart kystvagt opgaver, men SVN slipper trods alt af sted med at bruge Thetis klassen i en række militære sammenhængen.

  På sigt er det interessante hvordan politikerne vil vægte forsvarets evner til militære og civile opgaver (fx kystvagt). De militære opgaver er lette at begrænse hvis man skal spare hvor imod reduktioner i de civile opgaver giver en bunke problemer.

  Det hjemlige SAR beredskab er et godt eksempel. 8 helikoptere med tilhørende besætninger var en "relativt beskeden" sideaktivitet for knapt 25 år siden da FLV havde 100+ kampfly. Men for et FLV med måske kun 16-24 kampfly bliver det nærmest den primære opgave.

  Og så er vi tilbage ved Lynx afløseren. Politikerne må beslutte om de ønsker en helikopter til kystvagt opgaver eller om de ønsker en militær helikopter der også kan løse civile opgaver.

  Cphmoose

 • Anmeld

  M.K. Poulsen

  @ Cphmoose

  Ja det kan være svært at spå om . Men hvis man nu kigger på trenden inden for det sidste årti,kan man se at politikerne har lagt flere og flere civile opgaver over på Forsvaret (dog mest SVN og HJV). Senest med SVN overtagelse af Farvandsvæsnets opgaver.
  Vel og mærke uden at der er fulgt en pose penge med , så alle de ekstra opgaver har skullet løses inden for det eksisterende Forsvarsbudget.

  Derfor er mit bud , at man vil prioritere civil opgaveløsning over det militære og derved fravælge dyrt udstyr/systemer til ASW/ ASuW. Når man ikke har så store krav til den nye helikopter ,tror jeg at prisen kommer til at spille den altafgørende rolle.

  Så hvis feks Lockheed/ sikorsky/ US Navy, kan levere en "clean" Seahawk ,uden alle de dyre gizmo’s, og til billige penge , tror jeg de har en stor chance for at vinde.
  Wildcat’en derimod , går jo for at blive ret dyr pga det meget lille produktionsantal.

  På den anden side , godtnok har jeg ikke prøvet Romeo’en men har været ude at flyve i dens "fætter" HH-60 Jayhawk, en opdateret version i CSAR udgave ,der bruges af USAF i Afghanistan.
  På trods af et moderne "glascockpit" virkede resten af helikopteren stadig gammeldags og lidt "slidt" og den var slet ikke ligeså stabil og velflyvende som feks englændernes Merlins.
  Det er selfølgelig altsammen en subjektiv vurdering og ved jo ikke hvordan den ter sig iforhold til Lynx/ Wildcat.

  Den lille chance som pantheren måtte have haft, tror jeg forsvandt da "Lille Napoleon" Sarkozy valgte at fornærme og ydmyge vores nye statsminister foran hele EU. :-)

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @M.K. Poulsen
  Hvis du ønsker at se udredning vedr Arktisk Kommando, da kan du læse her:
  http://www.fmn.dk/nyheder/Documents/Rapport_vedr_placering_af_V%C3%A6rnsfaelles_Arktisk_Kommando.pdf

  Du fornærmer vist ingen ved at kalde 1 eskadre for en kystvagt - men jeg har dog set et par udenlandske sites kalde Thetis klassen for fregatter - så er det jo blot hvordan man definere en sådan størrelse, men kampskibe er de i hvert fald ikke - der får DK efterhånden kun 3= de nye fregatter. I dag er der reelt ingen.

 • Anmeld

  Breaking News: Pantheren ER definitivt ude « nytkampfly.dk

  [...] Men en efter sigende meget overfladisk præsentation uden anskaffelsesbeløb kombineret med et lille julebrev fra Eurocopter fik politikerne til at trække i nødbremsen. De forlangte, at forsvaret brugte juleferien på at [...]