Canada hiver i JSF-bremsen

I dag fremlagde KPMG i Canada en rapport, der anslår, at de samlede levetidsomkostninger for 65 canadiske F-35 JSF-fly vil beløbe sig til knap 46 mia. canadiske dollars over 42 år. Det har fået Canada til at trække i nødbremsen og F-35 er ikke længere per automatik fremtidens canadiske kampfly. Nu skal F-35 ud i en helt almindelig konkurrence sandsynligvis mod F-18 og Eurofighter samt eventuelt andre deltagere. Præcis som vi kender det fra Danmark.

Rona Ambrose, Canada’s minister for offentlige arbejder, siger til Financial Times:

“We have hit the reset button and are taking the time to do a complete assessment of all available aircraft.”

Læs mere her hos Financial Times.

Allerede i fredags spekulerede canadiske medier i en eventuel canadisk opbremsning. Det skrev jeg lidt om her, og filosoferede også lidt over konsekvenserne for F-35 projektet som helhed, hvor DK jo også er en partner.

PS: Jeg vil blive glad, hvis en kvik læser kunne finde et link til KPMG-rapporten. Jeg har kigget på det canadiske forsvarsministeriums hjemmeside og hos ministeriet for offentlige arbejder.

Forrige artikel Svensk Riksdag siger ja til Gripen Svensk Riksdag siger ja til Gripen Næste artikel Australien overvejer flere F-18'ere hvis JSF-problemer fortsætter Australien overvejer flere F-18'ere hvis JSF-problemer fortsætter
 • Anmeld

  Cphmoose

  Jeg tror ikke den er offentlig. De omtaler jeg har læst, taler alle om at de har set dele af rapporten.

  Det sjove er at det norske forsvarsministerium har været ude og sig at de skam ikke er overraskede. Canadierne har bare gjort det Norge altid har gjort.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Anonymous

  Det er muligvis denne:

  http://www.documentcloud.org/documents/537970-kpmg-report-f-35-life-cycle-cost-framework.html

  Har ikke selv tjekket efter... Det var bare hvad jeg hurtigt kunne finde!

 • Anmeld

  Andreas

  Mange tak. Har også modtaget den i mailboksen sammen med et notat om den nye kampflykonkurrence og hvilke kriterier man vil se på.

 • Anmeld

  GD

  Hullet er skabt ved at det CAN forsvarsministerium har begået fodfejl ...men når de så har kigget på, og kostet, JSF-rivalerne på samme måde som JSF, så vælger CAN JSF alligevel.

  Den er set før, med det mest klassiske eksempel det australske Air Power Review i 2007.

  JSF konkurrenterne ligner nemlig også l..., når de bliver stillet op på samme måde som JSF. Norge er allerede nævnt!

 • Anmeld

  Anker Steen Sørensen

  Andreas vil du ikke nok maile notatet til mig?

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Tror man må "spise brød til" når de bombastiske meldinger om Canadas beslutning blir kommenteret. Se bl.a. en af de meget erfarne forsvarkommentatorer ved Ottawa Citizen skriver:

  http://www.defensenews.com/article/20121215/DEFREG02/312150002/Experts-Canada-8217-s-Potential-F-35-Cut-Would-Hurt-Mission?odyssey=tab|topnews|text|FRONTPAGE

 • Anmeld

  Anonymous

  @Andreas

  Tag lige et kig på denne udsendelse sammen med aftenkaffen:

  http://www.cbc.ca/fifth/2012-2013/2012/09/runaway-fighter.html

  Der ligger flere spændende sager på deres side.

  Mvh.

 • Anmeld

  GD

  ...hvorefter Canada laver deres markedsundersøgelse og måske et udbud, og så bliver det stadig JSF. Fordi det er så langt foran konkurrencen.

  Det er også derfor det aldrig var nødvendigt at holde en konkurrence. Der hvor der har været konkurrencer, har JSF klaret sig godt.

  KPMG var enige med det Canadiske forsvarsministeriums tal, men beregnede over flere år, som foreslået af deres rigsrevision.

  At der så ikke var en formel konkurrence og ikke bare en evaluering, er et politisk valg. Havde den været afholdt havde man sparet sig for kritik fra oppositionen. Den markedsundersøgelse der skal laves nu, er vel heller ikke en formel konkurrence!

  Jeg er da helt klart for at Canada får sammenlignet priser mellem kampfly beregnet på deres forhold. Resultatet vil ligne det fra Holland og Norge. Hvorefter Gripen tilhængerne vil skrige: "jamen vi forstår det ikke, det må være snyd!"

  Men det er så hvad der sker når holdninger bliver formet af sensationalisme og Saab marketing.

 • Anmeld

  Anonymous

  Hehe... Du er nu nuttet når du går i det ringhjørne, GD! ;-)

 • Anmeld

  GD

  Vidste du, at for totalomkostningerne over 40 år for 1 Gripen-fly, kunne man kurere malaria samt finansiere 250000 Københavnske daginstitutionspladser i en måned? (eller et klart mindre antal borgmesterlønninger)

  Det er jo meningsløst!

  ;-)