Presses til sort arbejde

Rasmus Nielsen
Indenfor restaurationsverdenen lader personer med udenlandsk baggrund sig presse ind i sort arbejde i håb om, at det kan bane vejen for familiesammenføringer eller optjening af ret til dagpenge. »Det minder om hvid slavehandel,« siger kontorchef.

Ved at lokke med falske eller »magiske« lønsedler presser restauratører ansatte med udenlandsk baggrund til at arbejde sort.

Dermed kan de udenlandske ansatte med lønsedlerne i hånden gøre sig håb om at opnå familiesammenføring med f.eks. en ægtefælle fra hjemlandet, fordi de så kan dokumentere, at de har fast arbejde og kan leve op til kravet om forsørgelse.

»Mange af dem, vi møder, der arbejder sort, gør det, fordi de er presset til det – mere eller mindre. Man kan næste kalde det en form for hvid slavehandel. Arbejdsgiverne gør det med løfte om lønsedler, som de ansatte så kan bruge til at opnå familiesammenføring med, opnå ret til dagpenge – eller slippe for kommunal aktivering,« fortæller kontorchef Susanne Bærentzen fra Arbejdsdirektoratet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00