Kampflykonkurrence få dage fra 10-års jubilæum

Den 31. august er det præcis 10 år siden, at det daværende Flyvevåbnets Materielkommando udsendte den første anmodning om information til en række kampflyproducenter. Vi tog de første spæde skridt ind i JSF-projektet tilbage i 1997. Og forud for udsendelsen af informationsanmodningen den 31. august 2005 var også gået en periode med forarbejde hos materielkommandoen. Men den formelle igangsættelse vælger vi at sætte til den 31. august 2005. Det var her Danmark første gang henvendte sig til kampflyproducenterne og sagde; "Hej, hvad har I af spændende ting på hylderne?". Anmodningen gik ud til Lockheed Martin (F-35 Joint Strike Fighter), Eurofighter (Typhoon), SAAB (Gripen) og Dassault (Rafale). På det tidspunkt hed forsvarsministeren Søren Gade. Carl Holst er således den femte forsvarsminister i konkurrencens levetid. Se en ganske informativ og detaljeret tidslinje for forløbet her.

For at anskueliggøre hvor længe Danmark indtil videre har været om at vælge fly, så har vi på opfordring fra en trofast læser oprettet en ny tæller i højre spalte. Den tæller ikke ned til et typevalg, sådan som den eksisterende tæller gør. Den tæller i stedet op fra den 31. august 2005.

Gode ideer til markeringen af 10-års jubilæet modtages gerne.

Login

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @Andreas

  Du kunne måske overveje at fjerne sekundtælleren fra den nye tæller, så den bliver mindre konfus.

 • Anmeld

  Lars B Larsen

  I 2005 hed organisationen FMK - Flyvevåbnets Materielkommando.
  FMT startede 1. januar 2007 som en sammenlægning af HMAK, SMK og FMK.
  Idag (:-)) hedder FMT ikke FMT, men istedet siden omorganiseringen af FSV, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse forkortet FMI.