Rebel fortsætter sin kampagne for modkøbskrav til F-35

Hvis vi køber F-35, bør Lockheed Martin så forpligtes til at levere modkøb svarende til anskaffelsessummen? Det mener syv danske forsvarsvirksomheder, som gav udtryk for den holdning i et læserbrev i Politiken i går. Et læserbrev, der vakte en del opsigt på det årsmøde, som den danske forsvarsindustri netop afholdte onsdag og torsdag i København.

De frygter nemlig, at Lockheed Martin vender ryggen til os og ikke placerer ordrer for én eneste krone mere, når først Danmark har valgt F-35. Mens Airbus og Boeing er forpligtiget til at levere modkøb, så er F-35 og Lockheed fritaget. Det blev de helt tilbage i 1997, da Danmark gik med i F-35 projektet, som dengang hed Joint Strike Fighter (JSF). Det har således været kendt for alle siden kampflykonkurrencens start i 2005, at det var vilkårene.

Men derfor kan man jo godt lave reglerne om her i 2016. Om det så ikke vil kræve, at vi annullerer konkurrencen og iværksætter en hel ny konkurrence, ved jeg ikke.

Login

 • Anmeld

  CP

  Det er vel sådan set rigtigt nok.. Man kan også spørge sig selv om hvorvidt dansk forsvarsindustri overhovedet har størrelsen til at deltage i F35 projektet.

 • Anmeld

  Anders Thomsen

  Jeg så egentlig helst, at der ikke blev stillet modkøbskrav til nogen af kandidaterne. Men der bør selvfølgelig stilles de samme krav til alle sider.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @Andreas

  Hvorfor den sarkastiske tone?

  Manden, Jan Falck-Schmidt, har jo en god pointe!

 • Anmeld

  Andreas

  @Svend-Erik: Hvilken sarkastisk tone?

  Ja, han har en pointe - hvis han får ret i at LM ikke vil gøre noget efter typevalg. Det kan også være han ikke får ret.

 • Anmeld

  CP

  En modkøbsaftale vil vel sikre at han ikke får ret. Var det ikke bedre at fjerne tvivlen? Jeg kan ikke helt gennemskue argumentet mod...

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ Andreas

  "Det er til gengæld en lille smule overraskende, at seks andre virksomheder vælger at følge ham."

  Det er netop ikke overraskende.

  "I dag er det ikke længere foreningens holdning."

  Måske fordi det nu er Termas direktør, der er formand?

 • Anmeld

  leif liltorp

  Vi skal ikke lade os dirigere af amerikansk arrogance. Vi er ikke bistandsmodtagere,og skal ikke pudse amerikanernes støvler.Der er andre muligheder for indkøb.USA vil gerne have monopoler,men gudskelov er det endnu ikke tilfældet.!!!!

 • Anmeld

  tomp

  Jan Falck Schmidt har jo bare sagt DET, som flere hundrede indenfor branchen kun har turdet tænke.

  Det er modigt af JFS Defence Systems at sige sin mening, så kan Terma (undskyld jeg nævner det ) sejle videre med en "kuldsejlet" Joint Fatal Scandal F-35 der knapt har performance som en daggammel NON FLYING GRIM ÆLLING !

  Fettelse JSF = Joint Scandal de Fatal. bh Tom.P

 • Anmeld

  Markos

  Modkøb vs Best Value

  Modkøb gør produkterne dyrere og udhuler derved det forsvarets kan få for pengene.
  Det eneste rimelige er derfor at skabe lige vilkår og fjerne modkøbskravet for alle.
  Modkøb flytter forsvarets penge over i dansk forsvarsindustri og skaber jobs og indtjeningsmuligheder. Uden modkøb var det næppe en dansk forsvarsindustri?
  Hvad vil vi have? Forsvarsevne eller jobs?

  Best Value skulle ved løbende og bred konkurrence gøre produkterne billigere og sikre en billigere drift. Konceptet ”sælges” med dette argument, men nu er det Lockheed der bestemmer hvilke leverandører der giver Best Value i situationen...
  Best value for Lockheed er at have leverandører i flest mulige US stater for at sikre stemmer i de årlige budgetforhandlinger. Partnerlandene skal have nok kontrakter så de ikke forlader programmet. 500 mio. er åbenbart nok for at holde Danmark til ilden.
  https://www.f35.com/about/economic-impact
  Best Value gør produkterne dyrere og udhuler derved det forsvarets kan få for pengene.
  Best Value flytter forsvarets penge over i US/Global forsvarsindustri efter Lockheeds plan og skaber jobs og indtjeningsmuligheder.
  Hvorfor er der en F-35 samlefabrik i Italien (og Japan) når der er overkapacitet i Texas?