Debat

Højskoler i krise

Koncentrat af lederen "Skoler i krise" 11/12-02 i Jyllands-Posten om de danske folkehøjskolers økonomiske problemer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
FOLKEHØJSKOLEN er i svære økonomiske vanskeligheder af en størrelsesorden, der kan forventes at koste nogle af de 85 skoler spredt over hele landet livet. Det har pr. automatik udløst kravet om, at staten må øge sine tilskud, men forhåbentlig findes der andre veje end den slagne.

Baggrunden for krisen er en velkendt problematik: Udbuddet er større end efterspørgslen.

Det vil derfor være en nærliggende tanke at lukke de mest økonomisk trængte skoler og eventuelt gennem en centralisering sikre overlevelsen for de bedst fungerende.

Det vil imidlertid ske på bekostning af mangfoldigheden i den bevaringsværdige folkehøjskole.

Som det så ofte er fremhævet, både ved festlige lejligheder og i mere alvorlige stunder, er folkehøjskolen en særlig dansk kulturinstitution, bygget på tanker om at give eleverne en almendannelse og en indsigt i det demokratiske samfunds principper.(...)

Som det så ofte er fremhævet, både ved festlige lejligheder og i mere alvorlige stunder, er folkehøjskolen en særlig dansk kulturinstitution, bygget på tanker om at give eleverne en almendannelse og en indsigt i det demokratiske samfunds principper.

Jyllands-Posten
På lederplads

I højskolekredse diskuteres naturligvis, hvordan man kommer krisen til livs og skaber ny dynamik i hele skoletanken. Det er da også fra institutionen selv, tankerne og initiativerne til grundlaget for en levedygtig folkehøjskole skal komme.(...)

Også selv om tanken om øget statstilskud naturligvis er en bekvem, men lidet holdbar løsning at foreslå.

Måske vil en halv snes højskoler af de 85 bukke økomisk under i vinterens løb. Det behøver ikke være en katastrofe i sig selv, men er dog udtryk for en ulykkelig tendens på et område af stor national betydning.(...)

Dokumentation
null

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00