Død dansk EU-debat

Den danske EU-debat er gået i stå, erkender Mogens Lykketoft. Og det er regeringens ansvar at få befolkningen i tale inden det danske EU-formandskab i 2002, mener Lykketoft.
Jon Adelsten

Derfor kan vi spørge befolkningen, hvad den synes, regeringen skal gøre i den situation. Hvad for en rolle Danmark skal spille?, siger Mogens Lykketoft.

Efter Nej´et i september var de fleste politikere enige om, at det gjaldt om at holde liv i en vedvarende EU-debat for at bygge bro mellem politikere og befolkning i europa-politikken. Men et halvt år efter er den danske EU-debat igen på nulpunktet. Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) sætter sin lid til, at det forestående formandsskab i efteråret 2002 vil kunne sætte gang i debatten igen.
- Både i forbindelse med rådsmøderne og i den udstrækning jeg er til stede herhjemme, forsøger jeg at holde fast i, at der er en række meget store overliggende sager, som vi skal forholde os til. Men der skal jo mere end én til at holde debatten igang, siger Mogens Lykketoft i et interview i Mandag Morgen.

Regeringens ansvar
Lykketoft understreger, at det er regeringens ansvar at få befolkningen i tale om de forestående udfordringer, inden vi overtager formandsskabet.
- Det er os, der skal sætte dagordenen. Derfor kan vi spørge befolkningen, hvad den synes, regeringen skal gøre i den situation. Hvad for en rolle Danmark skal spille?, siger Mogens Lykketoft.

Hvidbog skal give grundlag for debat
Udenrigsministeren håber, at regeringens hvidbog, der ventes udsendt i forsommeren, vil kunne åbne en debat om de udfordringer, der venter forude i forbindelse med østudvidelsen og de ændringer, den vil medføre for EU institutionerne. Hvidbogen udarbejdes af Udenrigsministeriets embedsmænd og skal forholde sig til de fremtidige danske udfordringer i EU-samarbejdet og redegøre for de andre landes ønsker.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00