Forsvarsindustri forbereder angreb på skrappe kontrakt-krav

Sammenslutningen af danske forsvarsvirksomheder, Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark (FAD), har bedt sine medlemmer komme med eksempler på, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i forbindelse med udbud stiller leverandøren over for nogle usædvanlige og vidtgående kontraktvilkår. Det fremgår af en mail fra FAD til medlemmerne, som nytkampfly.dk er kommet i besiddelse af.

”Vi har gennem noget tid konstateret, at FMIs udbud tilsyneladende indeholder krav, der stiller leverandøren over for nogle usædvanlige og vidtgående kontraktvilkår. Resultatet bliver, at aftaleforholdet ikke afspejler de sædvanlige markedsmæssige vilkår og betingelser, der er en naturlig forudsætning for at kunne tilbyde FMI en ydelse, der hviler på en sund og robust forretningsmodel,” skriver FAD-direktør Frank Bill, der i mailen beder medlemmerne komme med eksempler, så man er klædt bedst muligt på, når problemet skal rejses overfor FMI.

FAD’s initiativ kommer efter at tre ud af de oprindeligt fem prækvalificerede leverandører i konkurrencen om at levere 700-900 lastbiler til Forsvaret har trukket sig ud af konkurrencen inden den er blevet afgjort og en vinder udpeget. I mindst to af tilfældene har forklaringen på exit’en ifølge nytkampfly.dk’s oplysninger været, at leverandørerne fandt kravene for vidtgående.

Login

 • Anmeld

  Emil

  Det måtte jo komme. Der er gået så meget DJØF i FMI, at man tror det er løgn. Opløftende at firmaerne melder fra.

 • Anmeld

  Hanne Grafenwöhr

  Virkeligt smukt, at FMI stiller høje krav til leverandørerne. Så høje krav at leverandørerne begynder at pive.
  Det er trods alt skatteydernes penge, som FMI forvalter.
  Leverandørerne skal ikke tro, at det er et bundløst kar, de kan stikke snablen ned i.
  Spis nu jeres tudekiks og tør jeres øjne...

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Hanne
  Du har jo principelt ret, men hvem gavner det, når pendulet er svinget så langt ud, at leverandørerne begynder at fravælge konkurrencer i Danmark?
  Soldaterne får måske ikke det bedste grej og måske betaler de overpriser for det.

  Synes du, at det er at foretrække?

  Det burde være muligt at finde den rette balance.

 • Anmeld

  Hanne Grafenwöhr

  @Simon
  Jeg tror også, at dansk forsvar ofte betaler mere, end forsvaret behøver. Men det skyldes ikke FMI’s strenge krav til kontrakter.
  I min optik skyldes det mere Erhversstyrelsens krav om modkøb, som er med til at drive leverandørenernes priser i vejret.
  Modkøbsregler, der sammen med den kommunale udligningsordning, i bund og grund blot tjener til jysk egnsudvikling...

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @Hanne

  Du har helt ret i, at modkøb ikke gør noget godt for prisen.

  Men det er helt sikkert, at terms and conditions på kontraktoplæg dels holder firmaer fra at byde og dels driver prisen op. Hvis et firma bliver udsat for en større økonomisk risiko fra en kontrakt, hvor tror du så, at de penge bliver dækket ind? De bliver da lagt ovenpå prisen.

  Så dels har du firmaer, der ikke vil deltage i konkurrencer (hvilket også giver de resterende mulighed for at drive prisen op, men måske betyder, at man ikke får tilbudt det bedste materiel) og dels har du behov for at dække risks ind, hvilket også driver prisen op.

 • Anmeld

  Steen Morthorst

  Det er jo et faktum, at det offentlige efterhånden laver så "skrappe" udbud, at kun meget få kan være med, dette gælder ikke kun FMI, de danske regioner kører på samme vogn ifm sundhedsvæsnet, resultatet bliver at varerne simpelthen bliver for dyre i indkøb, ked af at sige det : MEN DER ER KUN EN TIL AT BETALE !!!
  Hvis nu folk brugte deres sunde fornuft, ( som jeg tror de fleste gør med privat indkøb ), kunne mange penge spares, og dermed mener jeg ikke at kontrakterne ikke skal forpligte, det kan faktisk lade sig gøre med lidt omtanke.
  Det er da tankevækkende at de regler der med "EU-udbud" skulle give billigere indkøb til det offentlige har virket lige modsat, bevares konkurrencen er blevet skærpet mellem leverandørerne, men priserne !!!!!!!!

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Der er nok af nylige eksempler, hvor potentielle leverandører ikke ønsker at tilbyde deres produkter til forsvaret.

  http://nytkampfly.dk/archives/9395
  http://nytkampfly.dk/archives/9322
  http://nytkampfly.dk/archives/9247