EU-hær på dagsordenen på ministermøde mandag

EU's udenrigs- og forsvarsministre skal mandag diskutere et oplæg fra EU's Udenrigstjeneste, som indeholder et forslag om en 5.000 mand stor militær indsatsstyrke.

Foto: EU-Kommissionen
Andreas Krog

Når den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og den danske forsvarsminister Trine Bramsen (S) mandag aften samles til møde med deres udenrigs- og forsvarsministerkolleger fra de øvrige EU-lande i Bruxelles, så vil de blive præsenteret for et særdeles vidtgående oplæg fra EU's Fælles Udenrigstjeneste til et såkaldt strategisk kompas for en ny europæisk sikkerhedspolitik.

Flere internationale medier er kommet i besiddelse af et udkast til Udenrigstjenestens forslag, der består af fire fokusområder.

Det mest opsigtsvækkende fokusområde handler om krisestyring. Her lægger Udenrigstjenesten op til, at EU skal etablere en militær udrykningsstyrke på 5.000 mand, der fra 2025 skal kunne indsættes i hele konfliktspektret. Den såkaldte ”EU Rapid Deployment Capacity” skal kunne bestå af både landstyrker, luftstyrker og maritime styrker.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00