Debat

Eva Flyvholm: Undersøgelsen af skandalerne i FE er mørklagt og hullet

DEBAT: Det er fuldstændig uacceptabelt, at regeringen ikke vil garantere, at samtlige kritikpunkter bliver undersøgt i FE-sagen, skriver Enhedslistens forsvarsordfører.

Enhedslisten og Eva Flyvholm har nedsat en række ændringsforslag til regeringens forslag om, hvordan FE-sagen skal undersøges.
Enhedslisten og Eva Flyvholm har nedsat en række ændringsforslag til regeringens forslag om, hvordan FE-sagen skal undersøges.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Flyvholm (EL)
Forsvarsordfører

For kort tid siden var vi alle op i det røde felt, da Tilsynets med Efterretningstjenesterne vurderede, at der var noget helt galt i toppen af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Der var klare tegn på, at chefer i tjenesten havde vildledt Tilsynet, at der herskede en problematisk legalitetskultur, og at der foregik ulovlig overvågning og udlevering af oplysninger. Tilsynet var også bekymrede for, at der blev set gennem fingre med spionage.

Senere opstod der også mistanke om, at Kontroludvalget i Folketinget muligvis også var blevet vildledt. Alvorlige svigt og forhold, som sætter demokratiet, sikkerheden og befolkningens tillid over styr.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Læs også

Respektløst overfor modige whistleblowere
Vi hørte fra både regeringen og de fleste andre partier, at sagen selvfølgelig skulle undersøges. Men når vi i Folketinget i denne uge skal behandle regeringens lovforslag, som skal danne rammen for undersøgelsen, er der langt mindre velvilje i at komme til bunds.

Hvis vi ser bort fra anklager om spionage og vildledelse, er vi jo komplet til grin.

Eva Flyvholm (EL)
Forsvarsordfører

Desværre er vi allerede nu røget ind i en demokratisk blindgyde, hvor Folketingets øvrige partier agter at sige ja til en snæver og mørklagt undersøgelse.

Regeringen vil ikke garantere, at samtlige kritikpunkter og spørgsmålet omkring mulig vildledelse undersøges, og den vil ikke lade os kende kommissoriet for undersøgelsen. Det skriger til himlen, og det er grundlæggende respektløst overfor vores demokrati, vores sikkerhed og de modige whistleblowere, som har forsøgt at få sandheden frem.

Folketinget skal orienteres
Enhedslisten har derfor fremsat en række ændringsforslag til regeringens forslag. Det gør vi for at komme til bunds i skandalerne, få ryddet op og fremadrettet få styrket kontrollen med efterretningstjenesten. Vores forslag, som vi lige nu står ret alene med, indbefatter blandt andet: 

- At alle kritikpunkter, Tilsynet er kommet med, skal undersøges inklusiv indikationer på spionage.

- At undersøge, om Folketingets Kontroludvalg er blevet vildledt af FE eller tidligere forsvarsministre.

- At Kommissoriet bliver os bekendt og som minimum, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) bliver forelagt Kommissoriet.

- At Folketinget orienteres og får indsigt i de dele af undersøgelsen, der ikke er klassificeret.

Demokratiet fortjener mere respekt 
Det burde være helt naturligt for et demokrati at sikre, at hver en sten bliver vendt i så rådden en sag. Man kan derfor desværre nemt få den tanke, at det er mest belejligt at mørklægge undersøgelsen og undlade at få vendt de spørgsmål, som kan bringe tidligere forsvarsministre og regeringer i fedtefadet.

Det er helt uhørt, men desværre ikke en ny tendens. Hvad der derimod virkelig chokerer mig er, at SF og Radikale fuldstændig ukritisk støtter Venstres og Socialdemokratiets tildækning, og at de ikke engang bakker op om vores forslag om at sikre åbenhed og grundighed.

Det er fuldstændig uacceptabelt og topmålet af følgagtighed. I Enhedslisten står vi fast på, at alt skal undersøges. Hvis vi ser bort fra anklager om spionage og vildledelse, er vi jo komplet til grin.

Vores demokrati og nationale sikkerhed fortjener langt mere respekt. Vi bider os fast, og vi bliver ved med at insistere på, at vi skal tage kritikken alvorligt for at kunne få ryddet op. Det handler om vores demokrati, om vores sikkerhed og om at sige klart fra overfor magtmisbrug. Og det burde der ærlig talt være flere partier, der var interesserede i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00