Kommentar af 
David Trads

Forbehold giver ingen mening: Stem ja til Europa

Danmark skal være fuldt og helt medlem af både Nato og EU. I en usikker verden med krig i Europa og med Trump lurende i kulissen bør det give sig selv, at vi skal være parate til at opgive vores forsvarsforbehold. 

Putin vil genopbygge Sovjetunionens imperium og USA er ikke længere garant for vores sikkerhed. Vi skal være forberedte, skriver David Trads. 
Putin vil genopbygge Sovjetunionens imperium og USA er ikke længere garant for vores sikkerhed. Vi skal være forberedte, skriver David Trads. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stefan Zweig, den store centraleuropæiske forfatter, beskrev med et ikonisk citat, hvordan det kunne gå til, at Europa forsømte at stoppe Hitler i tide:

”De, der bor i samtiden, ser aldrig de tidlige begyndelser af de bevægelser, som kommer til at definere deres tid.”

Med mesterværket ’Verden af i går’, som udkom i 1941, advarede Zweig alle fremtidige generationer om aldrig at lukke øjnene for de tendenser, som truer den frihed, vi har. Den jødiske intellektuelle var østriger, men definerede sig som europæisk demokrat.

I dag står Europa over for en trussel, der ligner 1930’erne: Putin er vor tids Hitler – en skånselsløs fascist, som er villig til at udradere et folk for at få ’lebensraum’. Dengang var det jøderne, som skulle vige for arier. I dag er det ukrainere for russere. Rendyrket ondskab.

Det resolutte forsvar for demokrati, som et samlet EU har udvist siden Putins invasion, er en vidunderlig påmindelse af, at når Europa står sammen, er vores styrke enestående.

David Trads

Op til Anden Verdenskrig var Europa splittet. Det gav tragedien. Efter krigen opbyggede fremsynede statsledere i Europa og Amerika de grundpiller i en ny verdensorden, som samlede os. FN, Nato, EU. Det har givet os fred, stabilitet, vækst, frihed, succes.

Der er særligt to forhold, som netop nu truer det Vesten, vi har lært at holde af:

For det første Putins angreb på Ukraine: Den første invasion af et selvstændigt land i Europa siden Anden Verdenskrig. Vi ved, at Putins mål er større. Han ønsker at genopbygge det imperium og den magt, som Sovjetunionen havde. En gennemført uhyggelig vision af undertrykkelse. Et rædsomt perspektiv.

For det andet Amerikas svækkelse: Mens Trump var præsident, såede han tvivl om Natos eksistens. Han så op til Putin. Et anslag mod Vestens værdier. Trumpismen er fortsat stærk. Trump kan sagtens blive præsident i 2024. Amerika er ikke længere garant for vores sikkerhed. En trist virkelighed.

Heldigvis har vi Den Europæiske Union:

Det resolutte forsvar for demokrati, som et samlet EU har udvist siden Putins invasion, er en vidunderlig påmindelse af, at når Europa står sammen, er vores styrke enestående. EU er, når det gælder, hævet over partipolitik. Røde og blå politikere kæmper sammen for Ukraine.

EU er – sammen med Nato – det bedste, som er sket for Europa. Der er brug for mere EU, fordi Europa og verden er et bedre sted, når EU er samlet. Det gælder over alt – fra klima og skattekontrol over kamp mod monopoler til insisteren på menneskerettigheder for alle.

I dag er Nato og Biden på vores side. I morgen kan Nato vakle med Trump tilbage. Vi skal være forberedte.

David Trads

Engang var der alternativer til EU. Det var dengang, EF var en lukket klub for det rige Vesteuropa. I dag er næsten alle med. Frivilligt! Tanken om eksempelvis Norden som et alternativ til EU (eller Nato) er uden mening. Finland og Sverige er i EU og på vej i Nato.

For Danmark giver det 100 procent mening at være fuldt og helt medlem af Nato og EU. I en usikker verden som lige nu – med Putins aggression og med Trump lurende – bør det også give sig selv, at vi skal være parate til at opgive vores forbehold for fælles forsvarspolitik.

Det er udtryk for både snusfornuftig rettidigt omhu for vores egen sikkerhed og for en idealistisk vision for kontinentets samlede frihed, at Danmark slipper bremsen. Vi må ikke med Zweigs ord svigte, når det gælder. Vi må tage ansvaret for Europas sikkerhed alvorligt.

Kæmper du for sikkerhed, fred, frihed, demokrati, menneskerettigheder, ja, så har Putins krig åbnet vores øjne. Der opstår – desværre – tidspunkter, hvor det mørke truer os. I dag er Nato og Biden på vores side. I morgen kan Nato vakle med Trump tilbage. Vi skal være forberedte.

Derfor: Forsvarsforbeholdet giver ingen mening længere. Stem ja til Europa! For fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00