Forskel i forsvarsaftaler med USA stiller civilt ansatte dårligere i Danmark end i Sverige og Finland

Selvom de forsvarsaftaler, som Danmark, Sverige og Finland har indgået med USA, stort set ligner hinanden, så er der alligevel en væsentlig forskel. Civilt personale på de amerikanske baser i Danmark står således til at få dårligere løn- og arbejdsvilkår end tilsvarende personale i Sverige og Finland. Eksperter finder det besynderligt.   

Flyvestation Aalborg er en af de tre flyvestationer, som Danmark har tilladt amerikanerne at opføre amerikanske militærområder og udstationere militært personel.  
Flyvestation Aalborg er en af de tre flyvestationer, som Danmark har tilladt amerikanerne at opføre amerikanske militærområder og udstationere militært personel.  Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste Nord / Forsvarsgalleriet
Magnus Garde-Strandberg

Rengøringsfolk, kantinepersonale og andet civilt personel, der skal ansættes, hvis USA udstationerer soldater i Danmark, vil være dårligere stillet herhjemme end i Sverige og Finland.

Sådan lyder vurderingen fra en juraekspert, der har læst den nye dansk-amerikanske forsvarsaftale og sammenlignet med de lignende aftaler, USA har indgået med Sverige og Finland.

”Det er underligt, at man har valgt den tilgang fra dansk side, når man i andre sammenhænge gør ret store bestræbelser på at sikre en tilgang, der minder meget om den svenske,” siger Christian Højer Schjøler, der er lektor i ansættelses- og arbejdsret ved Syddansk Universitet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00