Debat

Forsvarsanalytiker: Laustsen reducerer forsvarsdebat til en lokalpolitisk kamp

REPLIK: Med sit fokus på officersskolernes placering forsimpler Bjarne Laustsen (S) forsvarsdebatten. Der er langt vigtigere emner, som hvordan Forsvaret udvikler sig, skriver Hans Peter Michaelsen.

Hærens officersskole har hjemme på Frederiksberg Slot, som Bjarne Laustsen for nylig foreslog at sælge for at samle officersskolerne på Fyn. 
Hærens officersskole har hjemme på Frederiksberg Slot, som Bjarne Laustsen for nylig foreslog at sælge for at samle officersskolerne på Fyn. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I årtier har offentlig forsvarsdebat nærmest været fraværende. Men blandt andre medierne Olfi og Altinget Forsvar/Arktis betyder, at der nu er mulighed for at både borgere, eksperter og politikere kan bidrage til debatten om dansk forsvar og forsvarspolitik, ud over læserbreve i aviserne.

Men når den erfarne forsvarspolitiker Bjarne Laustsen (S) så sætter sig til tastaturet, bliver debatten desværre reduceret til, hvor officersskolerne skal ligge, og hvordan hans egne valgkredse tidligere er blevet "snydt" for forsvarsarbejdspladser.

I en situation, hvor både Danmark og forsvaret er under pres fra alle sider, så foreslår Laustsen at belaste både forsvarets økonomi og personel yderligere.

Forsvarets officersskoler
I forsvarsforliget 2013-17 blev det politisk besluttet: "For bl.a. at styrke den værnsfælles tænkning allerede i uddannelsen af nye officerer gennemføres en organisatorisk samling af de tre værns officersskoler under Forsvarsakademiet fra medio 2014." 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Forsvarets officersuddannelser er derfor i dag samlet under Forsvarsakademiet på Svanemøllens Kaserne, og kun Hærens officersuddannelse foregår stadig på Frederiksberg Slot, cirka fem kilometer herfra.

Men en stor del af officersuddannelsens indhold foregår ude ved Forsvarets operative enheder og skoler spredt over hele landet, mens andre dele af officersuddannelserne foregår ved fjernundervisning. Så det er langtfra sådan, at forsvarets officerer tilbringer hele deres uddannelsestid på en skolebænk i København.

Bjarne Laustsens forslag om flytning af officersuddannelserne til Fyn er desværre endnu et eksempel på, at debatten om dansk forsvarspolitik ofte reduceres til en lokalpolitisk slagmark om arbejdspladser. Det har desværre kendetegnet en stor del af den danske forsvarsdebat siden den kolde krig.

Hans Peter Michaelsen
Forsvarsanalytiker, forsvarsanalyse.dk

Forsvaret som lokalpolitisk slagmark
Bjarne Laustsens forslag om flytning af officersuddannelserne til Fyn er desværre endnu et eksempel på, at debatten om dansk forsvarspolitik ofte reduceres til en lokalpolitisk slagmark om arbejdspladser. Det har desværre kendetegnet en stor del af den danske forsvarsdebat siden den kolde krig.

Er det for vanskeligt at forholde sig til truslen mod Danmark, det internationale samfund, og til hvordan dansk forsvar bedst indrettes, så kan man altid forsøge at skaffe nogle forsvarsarbejdspladser til egen valgkreds. For at citere tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i en nytårstale fra 1998: "Kan vi ikke gøre det lidt bedre?"

Det har aldrig været nemmere at skaffe sig viden. I informationssamfundet ligger informationer kun et museklik væk. Der er behov for en bredere oplyst debat om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik samt om dansk forsvars fremtidige udvikling.

Her bør folketingets partier og de folketingsmedlemmer, der arbejder med området, gå foran. Ikke nødvendigvis med skråsikre holdninger om dette og hint, men måske nærmere med at invitere til debat og prioritere deltagelse i de mange arrangementer - både fysiske og online - som omhandler det danske samfunds forsvar og sikkerhed.

Lad mig anbefale en række organisationer og medier hvor man kan hente viden: Center for Militære Studier, Folk & Sikkerhed, Atlantsammenslutningen, Forsvarsakademiet, DIIS, Krigskunst samt webmedierne Olfi og Altinget Forsvar.

Næste forsvarsforlig banker på
I 2023 udløber det nuværende forsvarsforlig, som Forsvaret er i fuld gang med at implementere. Måske folketingets politikere kunne give hinanden håndslag på dette simple ønske?

Først debatteres og besluttes hvordan Forsvaret skal udvikle sig på baggrund af sikkerhedssituationen i og omkring Danmark samt den øvrige verden. Dernæst foretages en vurdering af, om strukturen og tjenestestederne i de forskellige egne af Danmark understøtter den fremtidige udvikling. Til sidst besluttes de nødvendige justeringer og eventuelle flytninger således, at Forsvaret samlet set styrkes.

Forsvaret har næsten konstante problemer med at fastholde officerer og soldater, så det er næppe klogt at flytte dem til et sted, hvor der ikke er andre tjenestesteder i miles omkreds. Danmarks forsvar er vigtigt. Det bør ikke reduceres til en regional- og lokalpolitisk slagmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00