Forsvarsindustrien efterlyser mere dansk indhold i Ukraine-donationspakker

Langt flere penge skal gå til dansk-produceret materiel, når Danmark bruger milliarder af kroner på våbendonationer til Ukraine. Det mener den danske forsvarsindustri forud for, at regeringen i dag vil løfte sløret for detaljerne i det foreslåede milliardboost af fonden.

Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Når partierne bag Ukrainefonden bevilger penge til donation af ammunition, kampvogne, hjelme og meget andet materiel til Ukraine, så står der ”Made in Denmark” på meget lidt af materiellet.

Den seneste store donationspakke fra oktober - som var den 13. af slagsen - indeholdt ikke planer om indkøb af et eneste dansk-produceret produkt. Her vil hovedsageligt være tale om, at Danmark betaler tjekkiske virksomheder for at producere materiel, som så sendes videre til fronten i Ukraine.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


Sent mandag eftermiddag mødes partierne bag Ukrainefonden i Forsvarsministeriet. Her vil forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) byde på aftensmad, mens han orienterer partierne, om SVM-regeringens plan om at pumpe 23,5 milliarder kroner fordelt over tre år ind i Ukrainefonden, der dermed bliver på i alt 57,9 milliarder kroner fordelt over seks år.  

Forud for mødet råber den danske forsvarsindustri vagt i gevær. Industrien ser nemlig gerne, at der kommer meget mere dansk materiel med i donationspakkerne i fremtiden.

”Vi har ikke set særlig meget dansk indhold i de donationspakker, som er blevet besluttet indtil nu. Det er en kæmpe forskel i forhold til andre lande,” påpeger Joachim Finkielman, direktør for brancheforeningen Forsvar og Sikkerhed under Dansk Industri.

Mere ”Made in Denmark” vil gavne både det danske og det ukrainske forsvar på sigt, lyder argumentationen fra industrien.

0:000:00