Hvad er præsident Macron egentlig ude på med europæisk forsvar?

Både for Danmark, for USA og for Nato giver det anledning til bekymring, at EU inspireret af Frankrig skyder med spredehagl i forsøget på at finde en ny vision for fælles forsvar. Hvad er Det Strategiske Kompas, og hvorfor taler Europas ledere om det fredag? Forklaringen kommer i ugens podcast fra Bruxelles.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, der her ses til militærparade i anledning af Frankrigs nationaldag i 2018, vil gerne have mere EU-forsvar.
Den franske præsident, Emmanuel Macron, der her ses til militærparade i anledning af Frankrigs nationaldag i 2018, vil gerne have mere EU-forsvar.Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix

Under den internationale sikkerhedskonference i München sidste fredag appellerede USA’s nye præsident meget indtrængende til sine europæiske allierede om at viske den transatlantiske tavle ren for alt det smuds, Donald Trump har kastet på den.

”Amerika er tilbage! Den transatlantiske alliance er tilbage – og vi ser ikke bagud. Vi ser fremad i fællesskab,” sagde Joe Biden.

Du kan høre analysen af hans ord og deres betydning for Europa i denne uges europæiske fokus-podcast, som koncentrerer sig om europæisk forsvar.

Der er uklarhed om, hvad Frankrig mener med den her ’strategiske autonomi’, som er blevet det store dyr i åbenbaringen. Det skaber usikkerhed om den vestlige sikkerhedspolitik på et meget følsomt tidspunkt.

Thomas Lauritzen
Altingets Europa-analytiker

Udsendelsen forklarer den nye udvikling i EU’s forsvarssamarbejde kaldet ”Det Strategiske Kompas”, som bliver drøftet, når Mette Frederiksen fortsætter to dages videotopmøde med de andre europæiske ledere fredag morgen.

”Det er i regeringens optik fuldstændig afgørende, at det er Nato, der er rammen omkring det europæiske sikkerhedsarbejde og dansk sikkerhedspolitik i det hele taget,” sagde statsministeren i Folketingets Europaudvalg kort før topmødet.

Imidlertid er der andre europæiske ledere, som gerne vil have EU til at fylde mere i den europæiske sikkerhedspolitik. Det gælder især Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

”Den Europæiske Union og dens nøglestater er nødt til at være en del af løsningen på deres egen sikkerhed,” sagde Macron under konferencen i München:

”Hvis vi er for afhængige af USA inden for Nato, så kan vi placere os selv i en situation, hvor vi ikke længere bliver forsvaret ved vores egne grænser.”

Hør om det hele i Altingets podcast fra Bruxelles, hvor EU-redaktør Rikke Albrechtsen og podcastvært Thomas Lauritzen belyser diskussionen om den europæiske forsvarspolitik.

”En stor del af problemet er, at der er uklarhed om, hvad det egentlig er, Frankrig og andre lande mener med den her ’strategiske autonomi’, som er blevet det store dyr i åbenbaringen,” siger Thomas Lauritzen:

”Man kan tydelig høre, at de forskellige lande ikke forstår det samme ved det. Det skaber en usikkerhed om den vestlige sikkerhedspolitik lige nu, på et meget følsomt tidspunkt.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00