Danmark vil starte forhandlinger om et forsvarssamarbejde med USA: Kan betyde amerikanske styrker på dansk jord
Regeringen vil sikre amerikansk engagement i Europa med nyt forsvarssamarbejde. Aftalen kan betyde, at amerikanske soldater vil blive udstationeret på dansk jord, fortæller statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.
Emma Qvirin Holst
JournalistRegeringen vil indlede forhandlinger om et nyt forsvarssamarbejde med USA, der selv har rakt ud til Danmark.
Det fortæller statsminister Mette Frederiksen torsdag på et pressemøde i Statsministeriet.
”Det nære og tillidsfulde forhold vi i dag har til amerikanerne ønsker regeringen og USA nu at styrke,” siger hun og fortsætter:
”Derfor indleder vi konkrete forhandlinger med USA om en ny forsvarssamarbejdsaftale mellem Danmark og USA.”
Det er endnu ikke klart, hvad en aftale med amerikanerne vil indebære. Men ifølge statsministeren kan det blandt andet medføre, at amerikanske soldater i fremtiden vil være til stede i Danmark.
”Hvordan det præcis kommer til at se ud, er ikke på plads endnu. Det vil afhænge af drøftelserne med USA. Men det kan omfatte amerikanske soldater på dansk jord, amerikansk personel i det hele taget, militært materiel og udstyr både i kortere og længere tid,” siger Mette Frederiksen og tilføjer:
”Vi vil også sige klart herfra, at det er et nybrud med mange års og mange årtiers ikke-stationeringspolitik på dansk jord.”
Statsministeren understreger dog, at der på ingen måde bliver tale om at udstationere amerikanske atomvåben i Danmark.
Mette Frederiksen: Danmark skal løfte mere
Nyheden om forsvarsforhandlingerne med USA kommer samtidig med, at Nato-alliancen og Danmark forsøger at modsvare Ruslands stigende militære tilstedeværelse ved grænsen til Ukraine.
Henvendelsen fra amerikanerne kom dog, før situationen mod øst på ny spidsede til. Regeringen fik nemlig henvendelsen fra USA for et års tid siden, fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod.
Alligevel er situationen omkring Ukraine en af grundene til, at Danmark vil styrke sit samarbejde med USA. Men det er ikke den eneste, understreger Mette Frederiksen.
”Vi står i dag overfor store, nye og stadig mere komplekse sikkerhedspolitiske udfordringer,” siger hun og nævner blandt andet terror, hackerangreb og trusler fra andre autoritære kræfter, som udfordrer vestlige værdier," siger hun.
Norge er på vej med lignende samarbejde
Regeringen ønsker, at aftalen skal fastholde det amerikanske engagement i europæisk sikkerhedspolitik.
”Vi skal løfte mere selv her i Europa. Det gælder Danmark og andre europæiske Nato-allierede. Når regeringen vælger at indlede forhandlinger med USA om en ny forsvarspolitisk aftale, så er det et udtryk for, at vi ønsker, at Danmark skal løfte mere,” siger Mette Frederiksen og tilføjer:
”Med et tættere dansk-amerikansk samarbejde vil USA få endnu bedre mulighed for at være til stede her i Europa. Samtidig vil det bidrage til at sikre det amerikanske engagement i Europa. Et engagement, der er særdeles afgørende også for danskernes sikkerhed.”
USA har forhandlet et lignede samarbejde med Norge, som lige nu står overfor godkendelse i det norske parlament, Stortinget.
Statsministeren forsikrer, at den dansk-amerikanske aftale skal være indenfor Grundlovens rammer.
"Det siger sig selv, at aftalen skal være i overensstemmelse med den danske grundlov. Vi vil desuden naturligvis holde Folketinget tæt inddraget i processen," siger Mette Frederiksen.
Partier er postive
Meldingen bliver umiddelbart positivt modtaget af regeringens støtteparti Radikale Venstre.
"Men det er altafgørende, at indholdet af rammeaftalen godkendes gang for gang og hver gang af Folketinget," skriver partiets næstformand og udenrigsordfører, Martin Lidegaard (R), på Twitter.
Vi er positive ifht tættere samarbejde med 🇺🇸 på det sikkerhedspolitiske område. MEN det er altafgørende, at indholdet af rammeaftale godkendes gang for gang og hver gang af Folketinget. Og DK bør samtidig styrke sin sikkerhedspolitiske prioritering af det 🇪🇺 fællesskab #dkpol
— Martin Lidegaard (@martinlidegaard) February 10, 2022
Fra Venstre er der "fuldstøtte" til et udvidet militært samarbejde med USA. Det skriver partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V), på Twitter.
Fuld støtte til udvidet militært samarbejde med USA, som også en lang række andre NATO lande allerede har. @venstredk ønsker et stærkt atlantisk samarbejde og stærkere europæisk samarbejde, så Danmark står stærkest muligt mod de nye trusler fra bl.a. Rusland #dkpol
— Michael Aastrup Jensen (@michaelaastrup) February 10, 2022