Minister: Beslutningsgrundlag om missilforsvar og analyse af krydsermissiler klar i 2022

Forsvarsminister Trine Bramsen forventer i 2022 at fremlægge et beslutningsgrundlag om dansk deltagelse i Nato's ballistiske missilforsvar samt præsentere en analyse af behovet for krydsermissiler på de danske fregatter. Hvis de to projekter føres ud i livet, vil det vække begejstring i Washington og vrede i Moskva.

Fregatten Niels Juel er den ene af Danmarks tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen, som vil være i stand til at kunne udrustes med sensor til ballistisk missilforsvar og/eller krydsermissiler. 
Fregatten Niels Juel er den ene af Danmarks tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen, som vil være i stand til at kunne udrustes med sensor til ballistisk missilforsvar og/eller krydsermissiler. Foto: Flyvevåbnets fototjeneste / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

På Nato-topmødet i Wales i september 2014 lovede den daværende danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, at Danmark ville udstyre mindst en af sine dengang tre fregatter med den fornødne radarkapacitet, så den kunne indgå i NATO’s forsvar mod ballistiske missiler.

Det er dog endnu ikke blevet til noget. Og projektet var end ikke med i forsvarsforliget for 2018-2023, som ellers gav Forsvaret knap 13 milliarder kroner til nyt isenkram.

Men nu kan der muligvis være ved at ske noget. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) regner således i 2022 at kunne præsentere partierne bag forsvarsforliget for et beslutningsgrundlag vedrørende dansk deltagelse i det ballistiske missilforsvar.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00