Ny temadebat: Bør værnepligten ligestilles?

Skal kvinders værneret erstattes af værnepligt i det kommende forsvarsforlig? Hvordan sikrer Forsvaret en sundere kultur, der tiltrækker flere kvinder? Og kan kvindelig værnepligt bidrage til løsningen på Forsvarets rekrutteringsproblemer? De spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat.

Værnepligten er i dag et komprimeret og intenst forløb, der de seneste år har været præget af sager om krænkelser, sexisme og en usund kultur.
Værnepligten er i dag et komprimeret og intenst forløb, der de seneste år har været præget af sager om krænkelser, sexisme og en usund kultur.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til at "styrke værnepligten og at sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder."

Værnepligt for kvinder er allerede et af de emner, som fylder mest i den indledende diskussion forud forhandlingerne af det kommende forsvarsforlig.

Værnepligten er i dag et komprimeret og intenst forløb, der de seneste år har været præget af sager om krænkelser, sexisme og beretninger om en usund kultur. Samtidig skriger Forsvaret på mere stampersonel, men mange af de unge vælger ikke at søge videre i Forsvaret efter endt værnepligt.

Læs også

Men hvordan får Forsvaret vendt den udvikling? Skal kvinders værneret erstattes af værnepligt? Hvordan sikrer Forsvaret en sundere kultur, der tiltrækker flere kvinder og ikke skræmmer de unge væk inden endt værnepligt? Og kan kvindelig værnepligt bidrage til løsningen på Forsvarets rekrutteringsproblemer?

Ovenstående spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat, hvor fagpersoner, politikere og andre aktører vil give deres bud på, hvorvidt et nyt forsvarsforlig skal ligestille værnepligten mellem kønnene, og om det kan imødegå nogle af de rekrutteringsproblemer Forsvaret står overfor.

Panelet består af:

Karen Philippa LarsenMarie SihmKaren Philippa Larsen og Marie Sihm, hhv. forkvinde og næstforkvinde, Kvindelige Veteraner

Jesper Korsgaard HansenJesper Korsgaard Hansen, formand, Centralforeningen for Stampersonel

Trine Pertou MachTrine Pertou Mach, forsvarsordfører, Enhedslisten

Mads FugledeMads Fuglede, forsvarsordfører, Venstre

Yildiz AkdoganYildiz Akdogan, forkvinde, Kvinderådet

Lone TræholtLone Træholt, militærrådgiver og brigadegeneral

Tom BlockTom Block, forbundsformand, HKKF

Henriette LaursenHenriette Laursen, direktør, Kvinfo

Carsten BachCarsten Bach, forsvarsordfører, Liberal Alliance

Flere debattører vil løbende blive føjet til panelet. Hvis du er interesseret i at bidrage til debatten, skal du kontakte debatredaktionen på [email protected] for mere information.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Philippa Larsen

Forkvinde, Kvindelige Veteraner, ph.d.-studerende, Diis
sprogofficer (Forsvarsakademiet 2016)

Marie Sihm

Næstforkvinde, Kvindelige Veteraner, centeradministrator, Center for Glacial Rock Flour Research
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2015)

Jesper Korsgaard Hansen

Formand, Centralforeningen for Stampersonel (CS)
merkonom (Næstved Handelsskole 2006)

0:000:00