Debat

Venstre: Vi bør forvente det samme af mænd og kvinder, når det kommer til statens sikkerhed

Det er ubestrideligt, at Danmark får et bedre forsvar af, at flere kvinder vælger at blive værnepligtige og gøre karriere i Forsvaret. Derfor skal forsvarsforliget sikre, at flere vil være en del af Forsvaret i fremtiden, skriver Mads Fuglede.

Det virker ude af trit med den tid, vi lever i, at der ikke forventes det samme af kvinder som af mænd, når det handler om statens sikkerhed, skriver Mads Fuglede (V).
Det virker ude af trit med den tid, vi lever i, at der ikke forventes det samme af kvinder som af mænd, når det handler om statens sikkerhed, skriver Mads Fuglede (V).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Mads Fuglede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den kommende tid står det danske forsvar over for en historisk opbygning. Der er mange udfordringer forbundet med forsvarsforliget, men det er tydeligt, at der kommer en diskussion om værnepligt. Også muligvis for kvinder.

Hvis man vælger at bevare og endda udvide værnepligten, så er det logisk at diskutere, om den skal ligestilles, så både mænd og kvinder er værnepligtige på lige vilkår.

Danmarks sikkerhed

Forsvarets vigtigste opgave er at forsvare rigsfællesskabets interesser. I den forbindelse er det naturligt at forvente det samme af kvinder som af mænd, ligesom vi i det danske samfund har en rimelig forventning om, at man bidrager med det, man kan, uanset køn.

Temadebat

Bør værnepligten ligestilles?

Regeringen lægger i regeringsgrundlaget op til at "styrke værnepligten og at sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder."

Og kvindelig værnepligt er allerede et af de emner, som fylder mest i den indledende diskussion forud forhandlingerne af det kommende forsvarsforlig.

Men skal kvinders værneret erstattes af værnepligt? Hvordan sikrer Forsvaret en sundere kultur, der tiltrækker flere kvinder? Og kan kvindelig værnepligt bidrage til løsningen på Forsvarets rekrutteringsproblemer? De spørgsmål stiller Altinget i en ny temadebat.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til  [email protected].

I dag er enhver våbenfør mand ifølge grundloven forpligtet til at bidrage til Danmarks forsvar. Derimod er kvinder ikke forpligtet til noget, da de kun har værneret.

Det virker ude af trit med den tid, vi lever i, at der ikke forventes det samme af kvinder som af mænd, når det handler om statens sikkerhed.

Der er udfordringer med Forsvaret som arbejdsplads for kvinder. Nogle kvindelige soldater oplever, at kulturen i Forsvaret er meget maskulin. De oplever, at de har svært ved at blive betragtet som fuldgyldige bidragsydere til vores forsvar.

De udfordringer er veldokumenteret i mange lande, og her som der, er det vigtigt, at man skaber et forsvar, der uanset, hvad man måtte beslutte sig at gøre vedrørende værnepligt, skaber et forsvar, hvor kvinder føler sig ligeså meget hjemme som mænd.

Forsvaret skal afspejle samfundet

Med det kommende forsvarsforlig er det afgørende, at Forsvaret styrkes og udvides. Man kan forestille sig en løsning, hvor vi sikrer et større rekrutteringsgrundlag ved at udvide værnepligten, så flere dygtige værnepligtige kan fortsætte og gøre karriere i forsvaret.

Samtidig kræver det, at Forsvaret bliver bedre til at holde fast på sine dygtige ansatte, soldater og værnepligtige.

Læs også

Hvis vi skal opnå disse målsætninger, er det vigtigt, at Forsvaret i højere grad kommer til at afspejle det omkringliggende samfund.

Som det ser ud nu, så er cirka en fjerdedel af alle i værnepligt kvinder, der har valgt at gøre brug af værneretten, som har eksisteret siden 1998. Dog er det kun 17 procent af alle ansatte i Forsvaret, der er kvinder.

Forsvaret går glip af dygtige kvindelige ansatte, der kunne have været med til at styrke og udvide Danmarks forsvar

Mads Fuglede (V)
Forsvarsordfører

Dermed peger tallene på, at de kvindelige værnepligtige er i undertal, og at mange falder fra efter værnepligten.

Det er en tendens, vi skal have vendt. For lige nu går Forsvaret glip af mange dygtige kvindelige ansatte civile og professionelle soldater, der kunne have været med til at styrke og udvide Danmarks forsvar.

For det er helt ubestrideligt, at Danmark får et bedre forsvar af, at flere kvinder vælger at blive værnepligtige og gøre karriere i Forsvaret.

En styrkelse af ligestillingen i Forsvaret skal få flere kvinder ind i Forsvaret. Men det er også vigtigt, at vi arbejder på at gøre Forsvaret til en attraktiv arbejdsplads for alle i en tid, hvor historier om personalemangel i Forsvaret bliver flere og flere.

Mere end kun ligestilling

Det er vigtigt, at vi ser på, hvordan Forsvaret kan blive bedre til at rekruttere og fastholde personel.

Derfor skal vi med forsvarsforliget arbejde for, hvordan flere kan se sig selv være en del af Forsvaret i fremtiden.

Det er helt afgørende for Danmarks sikkerhed, at flere kan se Forsvaret som en uddannelsesmulighed og karrierevej.

Læs også

Derfor er vi i Venstre og regeringen klar til at lytte til alle idéer til at forbedre ligestillingen og vilkårene i Forsvaret. For vi skal have vendt udviklingen med, at mange dygtige soldater ikke vælger at gøre karriere i Forsvaret.

Samtidig er det kun rimeligt, at vi fremover har ens forventninger til mænd og kvinder, når det gælder forsvaret af Danmark, og i den forbindelse bør vi være positive over for værnepligt for kvinder.              

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

0:000:00