Partier skeptiske overfor dansk dobbeltmission i og omkring Det Røde Hav

Regeringen vil sende en fregat på defensiv mission i Det Røde Hav og Adenbugten. Samtidig vil man også tilslutte sig den offensive amerikansk-ledede koalition, der bombede mål i Yemen i sidste uge. Forud for debat onsdag sår flere partier nu tvivl om hvorvidt, de kan bakke op om begge missioner samtidig.   

Fregatten Iver Huitfeldt i Hormuz-strædet i oktober 2020. Nu skal fregatten måske snart igen afsted til Mellemøstens vande.
Fregatten Iver Huitfeldt i Hormuz-strædet i oktober 2020. Nu skal fregatten måske snart igen afsted til Mellemøstens vande.Foto: Iver Huitfeldts besætning / Forsvarsgalleriet
Magnus Garde-Strandberg

Flere af Folketingets oppositionspartier er i tvivl om, hvorvidt de kan bakke op om det mandat, som skal til for, at en dansk fregat kan sendes til Det Røde Hav og Adenbugten, samtidig med at de giver mandat til, at Danmark tilslutter sig den amerikansk-ledede koalition, som kæmper aktivt mod Houthi-bevægelsen i Yemen.

”Vi er helt med på at sende fregatten afsted, som skal beskytte danske skibe mod droner og missiler. Men at indgå i en offensiv operation i Yemen, er der, hvor vi tøver,” siger Radikales forsvarsordfører Christian Friis Bach og begrunder sin tøven med en frygt for en eskalering af konflikten i Yemen.   

Bekymringerne kommer forud for onsdagens førstebehandling af beslutningsforslag B103 om at sende en dansk fregat på patrulje i Det Røde Hav og Adenbugten. Fregatten kommer til at overvåge området og beskytte den frie sejlads, og har derfor ikke mandat til at deltage i offensive missioner.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00