Pia Olsen Dyhr: Et neutralt Ukraine kan måske blive landingsbanen

Det er ikke kun de ydre omstændigheder, der har ændret sig, det samme gælder SF, siger Pia Olsen Dyhr, efter hendes parti er gået med til langt højere forsvarsudgifter. Hun ser et neutralt Ukraine som en mulig udgang på længere sigt.

SF-formand Pia Olsen Dyhr: "Måske er landingsbanen på et tidspunkt, at Ukraine bliver neutralt ligesom Sverige og Finland. Men lige nu kan vi ikke efterlade Ukraine, det vil være at svigte dem."
SF-formand Pia Olsen Dyhr: "Måske er landingsbanen på et tidspunkt, at Ukraine bliver neutralt ligesom Sverige og Finland. Men lige nu kan vi ikke efterlade Ukraine, det vil være at svigte dem."Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

18 milliarder kroner mere om året til forsvaret er ikke lige det, man normalt forbinder med et parti som SF, der gik til valg på bløde emner som minimumsnormeringer, bedre sundhed og grøn omstilling.

Men intet er, som det plejer at være i disse uger på Christiansborg, hvor sikkerhedspolitikken er kommet ud af sin årtier lange dvale. Ikke siden atomvalget i 1988 har forsvar og sikkerhed spillet en så dominerende rolle på den politiske dagsorden. Det har også påvirket et parti som SF, der holder landsmøde i næste weekend.

”Jeg havde aldrig troet, vi skulle tilbage til det, vi oplevede under den kolde krig, men sådan er det efter Putins invasion. Det danske forsvar er ikke rustet til den situation, hverken når det gælder cybersikkerhed eller det arktiske område,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00