Radikale: Et større forsvarsbudget skal gå hånd i hånd med flere penge til udviklingsbistanden

Hvis vi skal bevæge os hen mod et forsvarsbudget på to procent af bnp, skal der tilføres flere midler til udviklingsbistanden. Sådan lyder meldingen fra Radikale Venstre, der vil have en bredere forståelse af dansk sikkerhedspolitik.

Udviklingsbistand er en vigtig del af dansk sikkerhedspolitik, og derfor skal rammen styrkes, mener Radikale Venstre
Udviklingsbistand er en vigtig del af dansk sikkerhedspolitik, og derfor skal rammen styrkes, mener Radikale VenstreFoto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der skal bruges flere penge på udviklingsbistand, hvis Danmark skal arbejde sig op mod et forsvarsbudget på to procent af bruttonationalproduktet.

Sådan lyder meldingen fra Radikale Venstres udviklingsordfører, Anne Sophie Callesen (RV), efter at partiet oven på invasionen af Ukraine bakker op om at øge udgifterne til militæret.

“Det er afgørende, at vi har en bredere forståelse af, hvad der er i vores sikkerhedspolitiske interesse. Det betyder, at vi bliver nødt til at bruge flere midler på udviklingsbistand,” siger hun.

Flere penge til forsvar er ikke nok

Et øget forsvarsbudget er netop noget af det, som en række partiledere forhandler om i Statsministeriet lige nu.

Og her understreger Anne Sophie Callesen, at der er fuld forståelse fra radikal side for, at man bliver nødt til at investere yderligere i et “moderne forsvar” som følge af verdenssituationen lige nu. Men det er ikke nok i sig selv, mener den radikale udviklingsordfører.

Det er afgørende, at vi har en bredere forståelse af, hvad der er i vores sikkerhedspolitiske interesse, og det betyder, at vi bliver nødt til at bruge flere midler på udviklingsbistand.

Anne Sophie Callesen (RV)
Udviklingsordfører

“Vi må ikke gå i panik nu og tænke, at det hele skal være traditionel forøgelse af militær kapacitet. Det er der også behov for, men den verdensorden, vi ser ind i, er kompleks og kan ikke bare løses militært,” siger hun.

Selvom Radikale Venstre bakker op om, at forsvarsbudgettet skal styrkes, har partiet ikke nødvendigvis låst sig fast på de to procent af bnp, som stammer fra en Nato-aftale fra 2014. Det er også det erklærede mål for mange af partierne i Folketinget.

Partiet har til gengæld en klar ambition om, at udviklingsbistanden skal vokse til en procent af bni sideløbende med, at forsvarsbudget vokser.

“Jeg ved godt, at partier som Socialdemokratiet, Venstre og Konservative ikke ligger der. Men vi ønsker at åbne deres øjne for, at udviklingsbistand også er en investering i vores egen sikkerhed,” siger udviklingsordføreren.

En kovending på forsvarsfronten

Radikale Venstre har ellers tidligere stået hårdt fast på standpunktet om, at forsvarsbudgettet ikke skulle udgøre to procent af Danmarks bruttonationalprodukt.

I et debatindlæg fra 2020 bragt i Altinget skrev Martin Lidegaard, at “idéen om at fastlægge størrelsen af det militære budget ud fra en fast procentdel af bnp er helt håbløs”.

Men nu lyder der andre toner fra den radikale lejr, der dog ikke vil sætte et præcist tal på størrelsen af forsvarsbudgettet.

“Verden er ikke den samme som i dag, som i går eller for fjorten dage siden. Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at øge forsvarsudgifterne, men der er en bred forståelse blandt vores allierede af, at det er nødvendigt at gøre, og det må vi tage bestik af,” siger Anne Sophie Callesen.

Det er dog altafgørende for partiet, at bistandsrammen udvikler sig sammen med forsvarsbudgettet.

“Sikkerhed og beskyttelse af danske interesser er også, at vi leverer på udviklingsbistanden og de langsigtede indsatser. Det skal nemlig være med til at bringe Østeuropa tættere på Vesten og sørge for, at den traditionelle bistand ikke bliver udhulet, fordi vi skal tage imod ukrainske flygtninge,” siger hun.

Læs også

Støttepartier kræver mere bistand

Det er et velkendt ønske hos regeringens støttepartier, at rammen for dansk udviklingsbistand skal vokse. Mens den nuværende ramme ligger på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (bni), ønsker både Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, at man som minimum skal op på en procent af bni på sigt.

Der er et behov for, at vi giver mennesker nogle bedre levevilkår i deres nærområder, og det er også i dansk interesse.

Anne Sophie Callesen (RV)
Udviklingsordfører

Men regeringen har stået solidt fast på den eksisterende ramme.

Det bliver dog svært at lægge den indsats i nærområder og konfliktzoner, som regeringen i høj grad har haft fokus på, hvis bistanden bliver på samme niveau, mener Radikale Venstres udviklingsordfører.

“Der er et behov for, at vi giver mennesker nogle bedre levevilkår i deres nærområder, og det er også i dansk interesse. Hvis vi skal have mulighed for det, er der brug for at lave en trappe hen mod en højere udviklingsbistand.”

Hvor skal de penge findes henne?

“Traditionelt set vil Radikale Venstre finansiere krone til krone, men hvis vi skal ud og finde massivt mange penge til Forsvaret samtidig, bliver vi nødt til at overveje, om nogle af pengene skal lånes. Men det her er jo en principbeslutning om, hvilken retning vi skal bevæge os i, og så må vi i fællesskab med partierne finde ud af, hvordan det bedst skal finansieres.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

0:000:00