Rapport: Store mangler i Danmarks nye totalforsvarsstyrke

Totalforsvarsstyrken er ifølge en ny rapport for dårligt organiseret og for ringe udrustet til at kunne modtage de titusindvis af Nato-styrker, der vil strømme til Danmark, skulle en konflikt bryde ud mellem NATO og Rusland. Socialdemokratiet mener dog, at Danmark er parat til at tage imod Nato-kollegerne.

<div>Danske infanterikampkøretøjer på vej til Estland i januar 2018.<br></div>
Danske infanterikampkøretøjer på vej til Estland i januar 2018.
Foto: Anders Fridberg / Forsvarsgalleriet

Hvis den kølige relation mellem Nato og Rusland bliver afløst af varm krig i Østersøregionen, skal den nye danske totalforsvarsstyrke sikre Danmark og ikke mindst modtage og beskytte op mod 80.000 Nato-soldater, der vil strømme til landet og i månedsvis bruge Jylland som opmarchområde, inden de fortsætter østpå mod fronten.

Men selvom ovenstående ambition står sort på hvidt i det seneste forsvarsforlig fra 2018, og selvom Danmark er forpligtet til at kunne beskytte Nato-tropperne i en krisesituation, så er man milevidt fra at kunne leve op til målsætningen. Det viser en rapport fra Københavns Universitets Center for Militære Studier (CMS), som blev offentliggjort fornylig.

Mangler politisk styring og ressourcer
Ifølge rapportens forfatter, major og indtil for nyligt udlånt militæranalytiker til CMS, Torben Toftgaard Engen, så lider totalforsvarsstyrken under tre centrale mangler.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00