Kommentar af 
Eva Flyvholm

Regeringens håndtering af Samsam-sagen er politisk svagpisseri

Det er ikke værdigt, hvis man som stat ikke vil undersøge, om der er begået en uret, men kun vil påtage sig et ansvar for det, man eventuelt bliver dømt for i en retssag, skriver Eva Flyvholm.

Sandheden og anerkendelse af, at der er blevet fucket op, hvis det er det, der er sket, er ganske afgørende for vores allesammens tillid til systemet, skriver Eva Flyvholm.
Sandheden og anerkendelse af, at der er blevet fucket op, hvis det er det, der er sket, er ganske afgørende for vores allesammens tillid til systemet, skriver Eva Flyvholm.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Eva Flyvholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skulle retsstaten ikke forestille at være en afgørende grundsten i vores demokrati?

Hvordan i alverden kan det så forekomme, at skiftende regeringer og efterretningstjenester er så forkrampet insisterende på at begrave alt i den betændte sag om Ahmed Samsam, der muligvis var hemmelig agent og blev ladt i stikken?

Ja bevares, det ser ekstremt skidt ud, hvis det står til troende, at de danske efterretningstjenester har brugt Ahmed Samsam som hemmelig agent i en årrække, men undlod at hjælpe, da han blev arresteret af spansk politi og dømt for tilhør til en terrorgruppe – aktiviteter som måske faktisk var en del af det arbejde, han lavede for den danske efterretningstjeneste, og som der i øvrigt er sået en del tvivl om.

Hvis det er korrekt, at han arbejdede som hemmelig agent, hvilket der er en hel del, der tyder på, så er 'tarveligt' et for lille ord til at beskrive, hvor meget de danske myndigheder har svigtet.

Læs også

Det er bundråddent både over for personen Ahmed Samsam, men også på et mere principielt plan – og vel også derfor at vi har kunnet se en del røre i efterretningstjenesterne, hvor medarbejdere har forsøgt på forskellig vis at hjælpe Ahmed Samsam og få historien frem.

Fra et menneskeligt og retsstatsmæssigt perspektiv er det jo frygteligt, hvis en hemmelig agent ender med at rådne op i fængsel for at gøre sit arbejde. Fra et efterretningsperspektiv er det åbenlyst heller ikke en fed rekrutteringsstrategi.

Så nej, hvis det er sandheden, er det ikke en køn en af slagsen. Men det er dobbelt så skidt, hvis man så heller ikke kan sige undskyld og forsøge og redde stumperne og agenten, der stadig er fængslet.

Peter Hummelgaard har fisket en dødssyg undskyldning frem om, at en undersøgelse må afvente den retssag, der nu er i gang, fordi Ahmed Samsam har stævnet efterretningstjenesterne

Eva Flyvholm

Så bliver det for alvor en systemfejl af en kaliber, der gør, at man ikke kan stole på retsstaten og myndighederne, og det er selvsagt dybt alvorligt. Faktisk langt værre, end hvis det kom frem, at myndighederne havde svigtet eller begået fejl, for det kan jo ske. Men sandheden og anerkendelse af, at der er blevet fucket op, hvis det er det, der er sket, er ganske afgørende for vores allesammens tillid til systemet.  

Og tænk sig engang at der stadig ikke er lavet en undersøgelse af hele denne kontroversielle sag. Mage til politisk svagpisseri skal man lede længe efter. Vi har i Enhedslisten efterspurgt en undersøgelse i årevis uden resultat.

Men under valgkampen kom der pludselig fut i fejemøget, da en kvik journalist fik spurgt Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), om de faktisk ville have undersøgt Samsam-sagen, og da det i pressemødets kraftige modlys så skidt ud at sige nej, var snart alle partier ude med løfter om en undersøgelse.

Nu må man så spørge regeringen: Hvor bliver den undersøgelse af? Og der har Peter Hummelgaard så fisket en dødssyg undskyldning frem om, at det må afvente den retssag, der nu er i gang, fordi Ahmed Samsam har stævnet efterretningstjenesterne.

Men Nej Peter Hummelgaard og co., den undersøgelse skulle være lavet for længst, og den mangler stadig. Det er simpelthen ikke værdigt, hvis man som stat og myndighed ikke vil undersøge, om der er begået en uret, men kun vil påtage sig et ansvar for det, man eventuelt bliver dømt for i en retssag, som andre har måtte rejse.

Tag jer dog sammen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00