S og V er klar til at køre Moderaterne midt over i udlændingespørgsmålet
Stine Bosse måtte torsdag ud på et ydmygende tilbagetog fra sit ønske om at ville tage imod 7.000 flygtninge om året. Nu lugter S og V blod og er klar til at køre Moderaterne over, skriver Thomas Larsen.
Thomas Larsen
Politisk kommentatorDanmark ville "fint" kunne tage imod 7.000 flygtninge om året via en fælles EU-fordeling.
Så klar var meldingen fra Stine Bosse i et interview med Altinget torsdag. Ifølge Moderaternes spidskandidat til EP-valget i juni, ville det være rigtigt at tage imod flygtningene for at sikre stabiliteten i Europa.
"Gør vi det ikke, så fylder vi Sydeuropa op med flygtninge, og vi får ikke løst migrationsproblemet. Og så ender det her med at blive en sikkerhedsrisiko," sagde hun.
Klar tale. Så længe det varede. For kort efter indledte hun et kaotisk tilbagetog.
Nu lød det, at Danmark først om mange år ville kunne tage imod 7.000 flygtninge, og det skulle i øvrigt først ske, når der er styr på EU's ydre grænser.
Midt i retræten gjorde hun det klart, at det heller ikke haster med en folkeafstemning om retsforbeholdet, så Danmark kan blive en del af EU's migrationspagt og indgå i en fælles fordeling af flygtninge.Med katastrofeopbremsningen har Stine Bosse og Moderaterne fået en elendig start på partiets kampagne frem mod EP-valget. Men historien rummer endnu et lag, der handler om, at Venstre og Socialdemokratiet er klar til at gøre kort proces med Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne i udlændingepolitikken.
Ingen af partierne vil tillade, at det især er Løkke og hans hold, der italesætter, hvordan migrationspresset mod EU og integrationsproblemerne herhjemme skal håndteres.
Da Løkke for nylig luftede ideen om en ny folkeafstemning om Danmarks retsforbehold, så Danmark på linje med andre EU-lande kan tilslutte sig EU's migrationspagt, blev forslaget skudt ned.
Mette Frederiksen konstaterede, at danskerne allerede en gang venligt, men bestemt, har sagt nej til at afskaffe forbeholdet. Derpå tilføjede hun, at hun havde stor respekt for den afgørelse.
Fra V-formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, kom samme besked: "Vi mener, at den danske asylpolitik skal bestemmes i Danmark, og vi mener ikke, at Danmark skal være en del af EU's asyl- og migrationspolitik," skrev han på Facebook.
På samme vis fik Stine Bosses ønske om at tage imod de mange flygtninge heller ikke lov til at leve længe.
Hvis Løkke og Moderaterne kører i vejen, vil Venstre ikke undvige.
Thomas Larsen
"Hvis vi besluttede os for at tage 7.000 flygtninge om året, er jeg ret sikker på, at der er en del kommuner, der ville komme i store problemer," sagde Christel Schaldemose, der er spidskandidat for Socialdemokratiet til EP-valget. Også Venstre hældte øjeblikkeligt forslaget ned ad brættet.
Alt sammen flugter det præcis med Troels Lund Poulsens ønske om, at Venstre igen skal være kendt for en stram udlændingepolitik. Og hvis Løkke og Moderaterne kører i vejen, vil Venstre ikke undvige.
Samme udvikling er i gang i Socialdemokratiet, hvor Mette Frederiksen igen fokuserer på den stramme udlændinge- og migrationspolitik, hun begyndte at forme som nyvalgt formand i 2015.
I den seneste tid har modstandere af Socialdemokratiets udlændingepolitik stået i kø for at kritisere partiets udlændingeordfører, Frederik Vad.
Årsagen er, at han i en debat i starten af april udtalte, at en gruppe af tilsyneladende velintegrerede indvandrere med bolig og job undergraver samfundet. Han konstaterede, at hverken arbejde, uddannelse, bolig eller en pletfri straffeattest er nok, hvis man "bruger sin position til at undergrave det danske samfund."
Mens kritikerne kastede sig over Frederik Vad, fik han støtte fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, som i DR's podcast Slotsholmen erklærede sig enig i budskabet fra sin partifælle. "Der er en meget stor gruppe af folk, som har udlandsbaggrund, som dyrker en fortælling om, at Vesten er deres modstandere," sagde Kaare Dybvad Bek.
Indtil nu har de færreste lagt mærke til, hvad Mette Frederiksen sagde i den debat, hvor især Frederik Vad kom i centrum. Hun gik ikke helt så langt, men i substansen lå hun på linje med sin ordfører.
Hun nævnte først de mange indvandrere, der klarer sig godt og bidrager til samfundet. Derfra rettede hun et skarpt projektørlys mod de mænd med indvandrerbaggrund, der begår langt mere kriminalitet end andre – blandt andet når det gælder vold – og hun opfordrede til at tænke på de mange ofre, der har lidt.
De færreste har lagt mærke til, hvad Mette Frederiksen sagde i den debat, hvor især Frederik Vad kom i centrum.
Thomas Larsen
Ifølge Mette Frederiksen er det "fuldstændig uacceptabelt og ødelæggende," at disse mænd ikke respekterer grundlæggende værdier og regler.
Dernæst talte hun om drenge, der udviser aggressiv og truende adfærd i butikscentre, på S-togsstationer og i nattelivet, fylder fortovene, er højrøstede og uvenlige. "Jeg kalder det hverdagsterror og dominansadfærd, og det har sat sig dybt i vores samfund," sagde Mette Frederiksen.
Hun fortalte også, hvordan hun for nylig havde besøgt to krisecentre for kvinder, der er på flugt fra tvangsægteskaber, vold og kontrol. Og endelig nåede hun frem til konklusionen, der ifølge hende handler om, at for mange med indvandrerbaggrund lever i et parallelsamfund med æresbegreber og ideologi, "der vender ryggen til det danske samfund, og som måske faktisk ligefrem ringeagter os."
"Danmark er kun Danmark, hvis vi har fælles værdier – værdier, der er indiskutable – og har en fælles forståelse om, hvordan man opfører sig, altså at vi tager hensyn til andre, at vi giver hånd, når vi hilser på hinanden, og at svømning selvfølgelig ikke er kønsopdelt," sagde statsministeren.
Hun gjorde det klart, at fjendtligheden i nogle miljøer, er så dyb og bred, at den er svær at bekæmpe.
"Derfor bliver vi nødt til at have en grundlæggende kultur- og værdikamp," sagde hun.
Ikke mange har lagt mærke til ordene. Og S-toppen er heller ikke kommet så langt, at den står klar med en strategi for næste fase af værdikampen. Men tag ikke fejl: Mette Frederiksen står 110 procent bag Frederik Vad og har igen fokus på udlændingepolitikken.
Kommer Lars Løkke Rasmussen og Stine Bosse i vejen, vil Moderaterne blive kørt over af S og V.