Debat

Thales: Danmark skal prioritere at udvikle sin egen forsvarsindustri

Fremtidens trusler er hybride og allestedsnærværende. Derfor er det vigtigt, at regeringen specifikt lægger vægt på behovet for en stærk dansk forsvarsindustri, skriver Tommy Ayouty.

Den aktuelle meget alvorlige sikkerhedspolitiske situation i Europa og udsigten til øget politisk ustabilitet i fremtiden understreger med al tydelighed, hvor vigtigt strategisk autonomi er som forudsætning for suverænitet, skriver Tommy Ayouty adm. direktør ved Thales Danmark.
Den aktuelle meget alvorlige sikkerhedspolitiske situation i Europa og udsigten til øget politisk ustabilitet i fremtiden understreger med al tydelighed, hvor vigtigt strategisk autonomi er som forudsætning for suverænitet, skriver Tommy Ayouty adm. direktør ved Thales Danmark.Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix
Tommy Ayouty
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen fremlagde for få uger siden den nye strategi for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det er en længe ventet strategi, der først og fremmest sætter en klar retning for Danmarks engagement i verden.

Dernæst kan den bane vejen for flere danske arbejdspladser, en stærkere forsvarsindustri og et styrket europæisk samarbejde, der er til gavn for vores sikkerhed.

Den aktuelle meget alvorlige sikkerhedspolitiske situation i Europa og udsigten til øget politisk ustabilitet i fremtiden understreger med al tydelighed, hvor vigtigt strategisk autonomi er som forudsætning for suverænitet.

Dansk sikkerhed er uløseligt forbundet med vores allieredes sikkerhed

Tommy Ayouty
Adm. direktør, Thales Danmark

Og dermed også hvorfor Danmark skal prioritere at udvikle sin egen forsvarsindustri. Regeringens lancering af den forsvarsindustrielle strategi i august sidste år var da også et skridt i den rigtige retning.

For som regeringen påpeger, er fremtidens trusler hybride og allestedsnærværende. Derfor er det også vigtigt, at regeringen specifikt lægger vægt på behovet for en stærk dansk forsvarsindustri.

Det er i samarbejdet mellem det danske Forsvar og forskningsinstitutioner, at dansk industri aktivt kan bidrage til Forsvarets teknologi og materiel. Og når virksomhederne gennem øget europæisk samarbejde, for eksempel arbejder med en international virksomhed som Thales, så kan vi sammen løfte dansk industri ud over landets grænser.

Dermed er vi ikke kun til gavn for dansk sikkerhed, vækst og arbejdspladser, men også for danske virksomheders fremtidige samarbejde med europæisk forsvarsindustri.

Vi er uløseligt forbundet med vores allierede
Regeringens strategi for forsvarsindustrien og den nye strategi for udenrigs- og sikkerhedspolitik sætter med andre ord klar retning for udviklingen af en stærk dansk forsvarsindustri. Det afgørende er nu, at vi går fra strategi til handling og eksekverer på strategierne.

Dansk sikkerhed er uløseligt forbundet med vores allieredes sikkerhed og sikres bedst gennem samarbejde med ligesindede.

Læs også

Derfor er virkeligheden også, at en reel styrkelse af dansk forsvarsindustri forudsætter et tæt samarbejde med forsvarsindustrien hos vores allierede. Og det er hverken realistisk eller økonomisk rationelt, at Danmark skulle være 100 procent selvforsynende med forsvarsmateriel.

Her kan et samarbejde med vores europæiske allierede og europæiske virksomheder som Thales spille en afgørende rolle for at løfte den danske industri. Det kan blandt andet ske ved at indgå i et samarbejde med danske virksomheder eller gennem multi- eller bilaterale ‘Government to Government’ aftaler mellem Danmark og europæiske allierede som Frankrig, Storbritannien eller Holland.

Gensidigt forpligtende samarbejde
Hvis Danmark fortsat ønsker at styrke de synergier, der åbenlyst er mellem europæiske forsvarsvirksomheder, dansk forskning og dansk industri, så skal det prioriteres aktivt.

Det kræver dermed også et dedikeret budget af nævneværdig størrelse i det kommende forsvarsforlig, som kan sikre direkte investeringer i dansk forsvarsindustri og de forsvarsindustrielle samarbejder med europæiske allierede. Herunder også i rammen af Den Europæiske Forsvarsfond (EDF). Det er der ikke noget nyt i.

Mange andre europæiske stater deriblandt vores nordiske naboer prioriterer deres egen industris udvikling for at sikre deres egne grænser. Vi må ikke glemme, at virksomhederne er til for at give landene de værktøjer, der er nødvendige for at sikre suverænitet og demokratisk funderede handlefrihed.

Fremtidens trusler hybride og allestedsnærværende

Tommy Ayouty
Adm. direktør, Thales Danmark

For Thales som en markant europæisk forsvarsvirksomhed, tager vi det gerne på os at bidrage til en styrkelse af dansk sikkerhed herunder navnlig på det område, hvor vi har meget at tilbyde danske virksomheder.

Det handler om gensidigt forpligtende industrielt samarbejde, som er bakket op af eksekveringen og finansieringen af den meget velkomne og meget ambitiøse forsvarsindustrielle strategi, som blev lanceret for et halvt år siden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tommy Ayouty

Adm Direktør Thales Danmark & VP European Countries (Denmark, Finland, Ireland, Iceland, Ukraine, Armenia & Georgia)
Master International Business & Management (European Business School), M.B.A. Defence Industry Management (Cranfield University’s U.K. Defence Academy, 2010)

0:000:00