Velkommen til Europa, præsident Biden: Kan vi regne med Amerika?

På sin første internationale rejse som USA’s leder vil Joe Biden styrke NATO, lave nye aftaler med EU og søge en fælles front med europæerne mod Kinas dominans. Men sporene efter Trump skræmmer stadig. Podcasten går i dybden med forventninger, muligheder og udfordringer for de kommende dages transatlantiske topmøder.

Onsdag aften landede præsident Biden på den amerikanske militærbase Mildenhall i Suffolk, Storbritannien, hvor han holdt en tale for soldaterne.
Onsdag aften landede præsident Biden på den amerikanske militærbase Mildenhall i Suffolk, Storbritannien, hvor han holdt en tale for soldaterne.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

”Jeg har ladet dem vide, at Amerika er tilbage. Og ved I, hvad de siger? De siger: Amerika er tilbage – men hvor længe?”.

Sådan sagde USA’s nye præsident, Joe Biden, tidligere på foråret i en tale til Kongressen. Hans egne ord indrammer ganske klart den udfordring, som Biden står over for i løbet af de kommende dages topmøder i G7, NATO og Den Europæiske Union.

Hvor længe kan vi regne med, at det her forbliver Joe Bidens Amerika, og at det er hans version verden og af det vestlige samarbejde, vi har med at gøre?

Thomas Lauritzen
Altingets Europa-analytiker

Det kan du høre om i denne uges europæiske podcast fra Bruxelles, hvor Altinget denne gang stiller skarpt på den amerikanske leders besøg i Europa.

”Hvor længe kan vi regne med, at det her forbliver Joe Bidens Amerika, og at det er hans version verden og af det vestlige samarbejde, vi har med at gøre? Er det bare indtil næste amerikanske valg i 2024? Det er lige præcis den bekymring, som Joe Biden skal slås med,” siger Altingets Europa-analytiker og podcastvært, Thomas Lauritzen.

Ved hjælp af en række omhyggeligt udvalgte citater fra den amerikanske præsident og hans rådgivere, fra NATO og EU, og via ekspertinterview forklarer podcasten de kommende dages transatlantiske dagsorden.

Lauritzen belyser forsvarsalliancens udvikling i retning af et nyt strategisk koncept, der under NATO’s topmøde mandag på en helt ny måde vil behandle Kinas voksende dominans som et sikkerhedspolitisk problem.

Kina bliver også et vigtigt emne for præsident Bidens møder i EU tirsdag, hvor Altingets EU-redaktør Rikke Albrechtsen forklarer de nye ambitioner om samarbejdet med USA.

Hun fortæller også, hvorfor der stadig er problemer i handelssamarbejdet. For eksempel forstår de europæiske ledere ikke rigtig, hvor Biden ikke har fjernet den straftold på europæisk stål og aluminium, som Trump indførte i 2018.

”Der er en skuffelse fra EU’s side over, at han ikke bare har gjort det. Hvorfor har han ikke fjernet den straftold med det samme?,” siger Rikke Albrechtsen.

Røgen er lettet efter Donald Trumps kaotiske forhold til Europa. Lettelsen er stor, nu hvor hans efterfølger besøger Bruxelles. Men der er også problemer og mistro, som ulmer lige under overfladen.

Altingets europæiske podcast ruster dig til at kunne tale med om det hele.

Præsidents Bidens uge i Europa
  • Onsdag: Air Force One lander i Storbritannien.
  • Torsdag: Møde med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.
  • Fredag-lørdag: G7-topmøde i Cornwall.
  • Søndag: Besøg hos dronning Elizabeth II på Windsor Castle.
  • Mandag: NATO-topmøde i Bruxelles.
  • Tirsdag: EU-USA-topmøde i Bruxelles.
  • Onsdag: Topmøde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Genève. 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00