Venstre om Irak-krigen: Der er ting, vi skulle have gjort anderledes

INTERVIEW: Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, står inde for Fogh-regeringens måde at informere på op til Irak-krigen. Men han erkender "fodfejl" og ville gerne sendes tilbage med en tidsmaskine. V afviser forskeres anbefalinger om mere åbenhed over for Udenrigspolitisk Nævn.

Foto: bjarke bo olsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Der kunne man godt have været mere klar i spyttet, men man skal ikke glemme, hvordan situationen var dengang. Vi fik også forskellige oplysninger.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Vi lærer, og ingen er fejlfri. Det er man heller ikke i Udenrigsministeriet – eller Statsministeriet for den sags skyld.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke noget, vi tror. Det er noget, vi ved.

Anders Fogh Rasmussen (V)
Daværende statsminister, 21. marts 2003

Michael Aastrup, hvad er din umiddelbare kommentar til den nye udredning om dansk krigsdeltagelse og kritikken af Fogh-regeringens ageren op til Irak-krigen?

"Jeg synes, den røde tråd i rapporten er, at der ikke er grundlag for den smoking gun, som jeg tror, oppositionen havde håbet på, nemlig at regeringen skulle have misinformeret, eller at beslutningen om at gå ind i Irak-krigen skulle have været ulovlig. Det kan i hvert fald ikke bekræftes på nogen som helst måde. Det er jeg glad for, for nu håber jeg, at vi kan sætte et punktum. Nu har vi efterhånden haft en 16-årig debat om den her krig."

"Det betyder ikke, at vi ville gøre alt på samme måde igen. Altså: Er der noget, vi kan lære? Det er der selvfølgelig. For der er nogle fodfejl, som jeg ser det, og som rapporten også belyser. Hvis jeg kunne finde en eller anden tidsmaskine og skrue tiden tilbage, ville jeg have gjort nogle ting anderledes, hvis jeg sad i den stol."

Dokumentation

Sagen kort

Tirsdag offentliggjorde uvildige forskere fra Københavns Universitet en udredning om dansk krigsdeltagelse, som blev bestilt i 2016.

Her fremgår det blandt andet, at VK-regeringen under statsminister Anders Fogh Rasmussen tilbageholdt centrale oplysninger for Folketinget op til beslutningen om dansk deltagelse i krigen mod Irak.

Udredningen blev sat i gang af et flertal i Folketinget, som i maj 2016 aftalte at iværksætte en uvildig udredning af det historiske forløb i forbindelse med Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan med henblik på at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden.

Find hele udredningen her.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00