Debat

Forbrugerrepræsentant: Statens rammestyring af danske spildevandsselskaber giver alvorlige problemer

Statens rammestyring af danske spildevandsselskaber tvinger selskaberne til at optage lån, mens udvalgte forbrugergrupper får store rabatter, så den store regning havner hos den almindelige forbruger, skriver Ole Høyer.

Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge DANVA øger danske vandselskaber deres gældsætning meget voldsomt. Inden for de sidste 10 år er gælden steget fra 5 til 33 milliarder kroner. Det skyldes en statslig regulering via de tildelte indtægtsrammer.

Hertil kommer at prisen på penge er voldsomt stigende. Der er realkreditlån på vej med en rente på 3 procent. For blot 2 år siden var renten på cirka 1 procent.

Selskabernes øgede gældsætning og dermed øgede afdrag og renteudgifter vil skabe alvorlige omkostninger for forbrugerne.

 

Den statslige styring igennem LBK 1775 af 02/09/2021 er en detailregulering, som favoriserer udvalgte forbrugergrupper og forhindrer selskaberne i at fastlægge takster efter princippet om at forureneren betaler.

Favoriserede forbrugergrupper
Der er en række stærkt favoriserede forbrugergrupper. De tæller Staten og kommunernes betaling for rensning af vejvand, virksomheder med stort vandforbrug, ejendomsudviklere som udstykker grunde og forbrugere, som afleder regnvand til anden recipient.

De får alle store rabatter, som er fastlagt i 'Bekendtgørelse af lov om betalingsregler for spildevandselskaber'. Yderligere pålægger 'Vejledning 9251' fra Klima, energi og forsyningsministeriet spildevandselskaberne at skulle betale 100 procent af udgifterne til lokale klimatilpasningsprojekter.

Almindelige forbrugere betaler regningen
Når alle de favoriserede forbrugsgrupper har fået deres rabatter og andre grupper fået deres tilskud, så er der kun den almindelige forbruger tilbage til at betale regningen.

Når alle de favoriserede forbrugsgrupper har fået deres rabatter og andre grupper fået deres tilskud, så er der kun den almindelige forbruger tilbage til at betale regningen

Ole Høyer
Medlem af netværket Forbrugerrepræsentanter i vandselskaber

De kommende øgede afdrags- og renteomkostninger skal også betales af forbrugerne, hvis ikke selskaberne beslutter at optage nye lån og dermed udskyde problemet.

Alternativet til en kraftig stigning i spildevandtaksten eller øget gældsætning er en reduktion af vedligehold og udsættelse af modernisering. Det vil på sigt betyde øget belastning af miljøet og nedslidning af de tekniske anlæg.

Lovbekendtgørelser, der styrer taksterne
Selskabernes samlede indtægter styres af ’BEK nr. 2291’ omhandlende økonomiske rammer for vandselskaberne. Her styrer Forsyningssekretariatet de enkelte selskabers indtægtsmuligheder, og hermed også selskabernes gældsætning.

I LBK 1775 står blandt andet, at der skal tages hensyn til, at de forskellige vandanvendelsessektorer yder et passende bidrag, og til princippet om, at forureneren betaler. Princippet om, at forureneren betaler, er en normal og anerkendt opfattelse hos danske forsyningsselskaber.

Det er derfor uforståeligt, at samme vedtægt i høj grad tilgodeser udvalgte forbrugergrupper. Her kan nævnes vejvandsbidrag fra Staten, vejvandsbidrag fra kommuner, tilslutningsbetaling, betaling efter trappemodel, ændring fra industrigrund til parcelhuskvarter.

Princippet om, at forureneren betaler, er en normal og anerkendt opfattelse hos danske forsyningsselskaber. Det er derfor uforståeligt, at samme vedtægt i høj grad tilgodeser udvalgte forbrugergrupper.

Ole Høyer
Medlem af netværket Forbrugerrepræsentanter i vandselskaber

Statens rammestyring bør ændres
Formålet med dette indlæg er at varetage forbrugernes interesse. I dette tilfælde er det forbrugerne, der ender med at betale for de udvalgte forbrugergrupper staten favoriserer og den kraftige renteomkostning, der er i udsigt.

Det er hensigten at skabe opmærksomhed om den kraftige statsstyring der finder sted inden for spildevandsselskabernes økonomi. Styringen finder sted i gældende love og omfatter uforståelige rabatter og andre fordele, som i sidste ende betales af den almindelige forbruger.

Arbejdsgruppen, som på vegne af NETVÆRK Forbrugerrepræsentanter i vandselskaber har udarbejdet denne artikel, er nedsat af et netværk af forbrugervalgte bestyrelsesmedlemmer i danske vandselskaber.

Vi appeller hermed til politiske aktiviteter, som vil arbejde for en revision af rammestyring og betalingsvedtægten, således at skævvridningen af taksterne kan fjernes og gældsætningen kan stoppes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00