Debat

700 job skylles ud i kloakken

DEBAT: Fødevarevirksomheder betaler alt for meget i spildevandstakst, og med et nyt lovforslag om klimatilpasning bliver regningen endnu større. Det må laves om, mener Landbrug & Fødevarer.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Nør-Pedersen 
Direktør i Landbrug & Fødevarer

Når spildevandet forsvinder ud i kloakken hos landets fødevarevirksomheder, så ryger alt for mange penge og arbejdspladser samme vej. De danske regler for spildevandsbetaling er nemlig konstrueret på en måde, der gør, at store spildevandsudledere betaler en meget stor overpris for deres spildevand, mens almindelige forbrugere faktisk afleder deres spildevand for billigt. Det betyder, at regningen bliver ulige fordelt mellem danske virksomheder som helhed - fødevarevirksomheder i særdeleshed - og den almindelige danske husejer.

Danske fødevarevirksomheder skal sikre høj fødevarekvalitet og bruger derfor rigtig meget vand til for eksempel rengøring. Derfor har spildevandspriserne meget stor betydning for især slagterierne og mejeriernes konkurrenceevne. Et "godt" eksempel er Danish Crowns slagteri i Sæby. Slagteriet burde betale 3 millioner kroner om året i spildevandstakst - det er det nemlig det, som slagteriets spildevand reelt koster at aflede og rense. Men alligevel lød regningen til slagteriet sidste år på 15 millioner. For det samlede danske erhvervsliv løber den ekstraregning op på 1,4 milliarder kroner årligt.

Arbejdspladser på spil
Landbrug & Fødevarer har derfor foreslået de danske politikere, at man indfører en mere omkostningsægte betalingsmodel, hvor alle i højere grad betaler deres egen regning. Beregninger i den økonomiske model ADAM viser, at Danmark kan vinde 700 arbejdspladser og en betydelig styrkelse af de offentlige finanser, hvis man indførte en såkaldt trappemodel, der sikrer, at alle i højere grad betaler for det, de belaster.

Miljøministeren har netop fremlagt sin plan for, hvordan Danmark skal klimasikres. Desværre står det lysende klart, at en stor del af regningen ender hos danske fødevarevirksomheder, fordi klimatilpasningen skal finansieres via spildevandstaksten. Så vidt vi er orienteret i Landbrug & Fødevarer, er hverken slagterier eller mejerier særligt skyld i skybrud og klimaforandringer.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Auken må handle
Regeringen plejer at være tilhænger af et forureneren-betaler-princip, men selvom politikerne godt ved, at danske virksomheder betaler alt for meget i spildevandstakst - det har et spildevandsudvalg under Miljøministeriet klokkeklart konkluderet - så gælder dette princip åbenbart ikke på dette område.

Selvom vi i fødevareerhvervet er med på, at de bredeste skuldre må bære det tungeste læs, så kan vi altså ikke blive ved med at betale for, at danskerne kan slippe billigt af med deres spildevand. Derfor skal der lyde en klar opfodring herfra til miljøminister Ida Auken om at tage problemstillingen alvorligt og agere på spildevandsudvalgets konklusioner, som ministeren tidligere har sagt, hun ville gøre.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00