700 millioner på vej ud: Her er udfordringerne for de grønne forskningsmissioner

De første fire såkaldte grønne forskningsmissioner kan snart lægge fra land. Dermed begynder nogle af de store forskningsarbejder, som regeringen har store forhåbninger til, hvis dens klimamålsætning skal opnås. Men arbejdet er ikke gjort med de fire missioner, påpeger tænketank.

CO2-fangst og udnyttelse er en af de fire områder, regeringen har afsat i alt 700 millioner til udvikling og innovation af. <br>
CO2-fangst og udnyttelse er en af de fire områder, regeringen har afsat i alt 700 millioner til udvikling og innovation af.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I disse uger kan interesserede virksomheder og forskere sende ansøgninger ind om at blive en del af de fire nye store forskningsmissioner, som regeringens i sin klimastrategi sætter en stor lid til. Men missionerne er født med nogle begrænsninger, som betyder, at en succes ikke er foræret på forhånd.

Missionerne skal løses af partnerskaber af særligt forskere og virksomheder, og deres formål er at udvikle løsninger og teknologier inden for eksempelvis CO2-fangst og grønne brændsler. Håbet er, at missionerne kan resultere i konkrete reduktioner i drivhusgas-udledninger allerede i 2030.

Indtil videre er der afsat 700 millioner fra politisk hold - men partnerskaberne kan selv søge bidrag om flere midler fra andre kilder.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00