Debat

ARI: Grøn affaldssektor kræver national tilgang

DEBAT: Effektiv affaldsgenanvendelse kræver store investeringer, som igen kræver store mængder affald for at hænge sammen. Derfor skal affald ikke ses som et kommunalt anliggende, men som et nationalt anliggende, skriver Henrik Grand Petersen.

Potentialet i cirkulær økonomi er enormt, og affald er en hjørnesten i cirkulær økonomi, skriver Henrik Grand Petersen fra ARI.
Potentialet i cirkulær økonomi er enormt, og affald er en hjørnesten i cirkulær økonomi, skriver Henrik Grand Petersen fra ARI.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Grand Petersen
Formand for ARI, Affalds- og Ressourceindustrien, og næstformand i klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi

Der er penge i skidtet, lyder et gammelt mundheld. Og det er rigtigt. I takt med at mere og mere affald kan genanvendes, er der penge at tjene på at omdanne affald til råvarer.

Men det er ikke det eneste. Ordsproget kan nemt omskrives til nutidens måske vigtigste valuta: CO2. For der er også CO2 i skidtet.

En rapport fra Ellen MacArthur Foundation anslår i september 2019, at energisektoren står for 55 procent af verdens CO2-udledninger, mens resten – 45 procent – kommer fra forbrug og dermed også fra det, vi smider ud i stedet for at genanvende. Altså fra affald. Potentialet i cirkulær økonomi er enormt, og affald er en hjørnesten i cirkulær økonomi.

Der vil være flere lavthængende frugter, men samtidig er det klart, at det fulde potentiale ikke kan høstes uden mere indgribende forandringer.

Henrik Grand Petersen
Formand for ARI, Affalds- og Ressourceindustrien, og næstformand i klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi

Faktisk viser rapporten, at halvdelen af CO2-potentialet fra cirkulært forbrug kan hentes inden for cement, aluminium, stål, plastik og fødevarer.

Byggeaffald og glas
På et mere hjemligt og lokalt niveau står eksemplerne i kø. Tag for eksempel byggeaffald. Der er store mængder af det, og det rummer stort potentiale for sparet CO2. Alene i Region Hovedstaden vurderes det, at byggeaffald har et CO2-aftryk på 300.000 ton. Men der er slet ikke nok fokus på at bruge genanvendte materialer i byggesektoren.

Et lignende eksempel kan man opstille med glas. Glas er energi- og CO2-krævende at fremstille, og for hvert ton genbrugsaffaldsglas, der indgår i produktionen af nyt glas, er 500 kg CO2-udledning sparet. Der fremstillet i Danmark mange tusind ton glas hvert år, så også her er potentialet stort.

Alligevel er det i dag sådan, at omkring 20 kommuner ikke sorterer glas separat. De blander det sammen med metal og plastic. Det betyder, at store mængder glas ikke kan genanvendes, fordi sammenblandingen gør, at det genanvendte glas ikke er rent nok.

Man kan fortsætte. Listen er lang.

Lavt- og højthængende frugter
En række simple tiltag kan gøre en stor forskel i forhold til at høste gevinsterne. Tiltag, som er lige til at sætte i gang og ikke burde kræve de store sværdslag.

Det er for eksempel lige til højrebenet, at kommunerne i deres krav til borgernes kildesortering sikrer – over hele landet – at metal, glas og plastic sorteres særskilt. Det kræver et par ekstra spande i husholdningerne og politisk vilje hos kommunerne.

Mere skal der ikke til, og det vil gavne helt enormt i affaldskædens næste led – de genanvendelsesvirksomheder, der dagligt kæmper for at levere genanvendte råvarer i en kvalitet, producenterne kan bruge.

Der vil være flere lavthængende frugter, men samtidig er det klart, at det fulde potentiale ikke kan høstes uden mere indgribende forandringer. De forandringer skal vi tage hul på. Også selvom gevinsterne kan være usikre eller svære at høste på kort sigt.

Det handler om bedre sortering og ikke mindst om bindende og nationale krav. Danmark er for lille et land til, at tingene gøres forskelligt fra kommune til kommune.

Læs også

Et plastikanlæg kan dække hele Danmark
Effektiv affaldsgenanvendelse kræver store investeringer, som igen kræver store mængder affald for at hænge sammen. Ser vi for eksempel på fødevareplastik, vil ét stort, effektivt og rentabelt anlæg sandsynligvis kunne dække hele Danmark – måske hele Norden.

Danske Faerch A/S genanvender eksempelvis allerede i dag 72.000 ton plastik om året på deres anlæg i Holland. De vil kunne gøre det samme i Danmark, hvis de får adgang til husholdningernes sorterede affald – men de anslår, at den nedre grænse for et rentabelt anlæg er 25.000 ton per år. Til sammenligning indsamler det danske pant- og retursystem blot 9-12.000 ton i alt per år af den ønskede plasttype.

Det er blandt andet derfor, at ARI argumenterer for, at affald ikke skal ses som et kommunalt anliggende, men som et nationalt anliggende, der bør fungere på markedsvilkår.

Det er et af de temaer, vi tager med ind i arbejdet med klimapartnerskabet, som vi har store forventninger til på CO2-udledningens vegne – og glæder os over at bidrage til.

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka to procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Grand Petersen

Adm. direktør, Stena Recycling, formand, Affalds- og Ressourceindustrien, fhv. adm. direktør, RGS Nordic
cand.polyt. (DTU 1996)

0:000:00