Debat

DI: Danmark er forpligtet til at gå foran med grøn vandteknologi

DEBAT: I klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi har vi stort fokus på at reducere energiforbruget i den danske vand- og spildevandssektor. Men vi ser også på, hvordan dansk teknologi og viden kan bredes ud til hele verden, skriver Karin Klitgaard.

Vi har allerede de energieffektive teknologier i brug i Danmark, og det forpligter, skriver Karin Klitgaard fra DI.
Vi har allerede de energieffektive teknologier i brug i Danmark, og det forpligter, skriver Karin Klitgaard fra DI.Foto: Dansk Industri
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Klitgaard
Underdirektør i DI

I Danmark bruger vi meget mindre energi på at håndtere vand og spildevand, end man gør i resten af verden. Det skyldes blandt andet, at danske virksomheder har specialiseret sig i at udvikle energieffektive løsninger til sektoren.

Vi forventer, at virksomhederne får mulighed for at eksportere løsningerne, i takt med at klima og miljø rykker højere op på den politiske dagsorden mange steder i verden.

4-6 procent af elektriciteten i verden bruges til at levere drikkevand og til den efterfølgende rensning af spildevand. Op mod 80 procent af spildevandet udledes nærmest urenset.

Vi vil arbejde for, at der kommer forpligtende mål for en energieffektiv vand- og spildevandssektor.

Karin Klitgaard
Underdirektør i DI

Det er blevet beregnet, at urenset spildevand belaster klimaet mere, end hvis man bruger energi på at rense vandet. Det er tilfældet, selvom man mange steder i verden bruger teknologier, der sluger store mængder energi.

Energiproducerende anlæg i Danmark
EU-Kommissionen har netop offentliggjort en evaluering af by-spildevandsdirektivet, og energiforbruget er også her højt på dagsordenen. Vandsektoren bruger 3,5 procent af elektriciteten i EU – i Danmark er det 1,5 procent.

Der er danske anlæg, som har forbrug, som er meget lavere end dette gennemsnit eller ligefrem er energiproducerende. Det er blandt andet tilfældet på Marselisborg Renseanlæg i Aarhus. Vi kan derfor også i Danmark spare endnu mere på energien.

Når universiteter, teknologiudviklere og forsyninger går sammen, kan vi skabe nye løsninger, som både er effektive og energineutrale.

Derfor har vi i klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi stort fokus på at reducere energiforbruget i den danske vand- og spildevandssektor. Men vi kigger også på, hvordan vi kan bidrage til, at dansk teknologi og viden bliver udbredt til hele verden.

Vi vil arbejde for en revision af EU’s vanddirektiver, der opstiller forpligtende mål for at reducere udledningen af for eksempel lattergas, der er en potent klimagas. Og vi vil arbejde for, at der kommer forpligtende mål for en energieffektiv vand- og spildevandssektor.

Vi har allerede de energieffektive teknologier i brug i Danmark, og det forpligter.

Læs også

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka to procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Klitgaard

Underdirektør, miljøpolitisk chef, Dansk Industri
mpa (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00