Debat

Bosch-direktør om alternativer til gasfyr: Der mangler sammenhæng mellem politiske mål og virkeligheden

Der bliver stadig installeret tusindvis af nye gasfyr. Hvis politikerne tager egne grønne mål alvorligt, bør de gøre det langt lettere for boligejere at skifte til varmepumper, skriver Jens Bredning.

Ingen kan bebrejde husejerne for at vælge en velkendt løsning, hvor man ved, hvad man får.
Det er derimod politikernes ansvar at skabe de rette rammer, så forbrugerne nemmest muligt kan træffe grønne valg, skriver Jens
Bredning.
Ingen kan bebrejde husejerne for at vælge en velkendt løsning, hvor man ved, hvad man får. Det er derimod politikernes ansvar at skabe de rette rammer, så forbrugerne nemmest muligt kan træffe grønne valg, skriver Jens Bredning.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Jens Bredning
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altinget 5. februar kunne man læse, at der i 2022 og 2023 blev installeret tusindvis af nye gasfyr til trods for regeringens målsætning om at udfase gasfyr senest i 2035.

Det er en udvikling, der ikke blot er bekymrende for den grønne omstilling, men også er ærgerlig for forbrugerne, der misser et økonomisk rentabelt alternativ; varmepumpen.

Når danskerne fortsat – til trods for den store mediebevågenhed på klima – vælger at geninstallere nye gasfyr, er det ikke kun et udtryk for manglende incitamenter til at træffe grønne valg. Det er også et udtryk for, at der mangler oplysning på området.

For ingen kan bebrejde husejerne for at vælge en velkendt løsning, hvor man ved, hvad man får.

Det er derimod politikernes ansvar at skabe de rette rammer, så forbrugerne nemmest muligt kan træffe grønne valg, og vi dermed kan nå vores fælles målsætning. Her må vi konstatere, at politikerne ikke ligefrem har sovet med støvlerne på.

Borgere venter i uvished

Vi så de første konsekvenser under energikrisen forrige år, hvor prisen på gas og olie steg markant.

Krisen tydeliggjorde, at fremtidens varmeløsninger ikke kun er et spørgsmål om klimamål, men også et spørgsmål om forsyningssikkerhed og stabilitet.

Læs også

I årevis har man fra Christiansborgs side prioriteret at investere i en udrulning af fjernvarmenettet for at opvarme danskernes hjem grønnere og billigere.

Men der har ikke været fokus på, hvornår den endelige fjernvarmeudrulning realistisk kan lade sig gøre, og hvad løsningen er i mellemtiden.

Skal vi være uafhængige af gas inden 2035, er det nødvendigt at erkende, at fjernvarme ikke kan stå alene.

Jens Bredning
Direktør, Bosch Home Comfort, og bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien

Der mangler kort sagt overensstemmelse mellem den politiske målsætning og den virkelige verden.

For skal vi være uafhængige af gas inden 2035, er det nødvendigt at erkende, at fjernvarme ikke kan stå alene.

For danske boligejere er der stor usikkerhed om, hvornår fjernvarme kan udrulles i de forskellige kommuner.

Samtidig er det ikke alle områder, hvor det er muligt at få fjernvarmenettet til, da investeringerne dertil vil være for store. Det resulterer i, at nogle borgere kan vente forgæves i årevis.

Med risiko for mange års ventetid og samtidig uvished om priser, som kan variere en hel del fra kommune til kommune, kan det være svært for boligejere at navigere på energimarkedet og træffe oplyste beslutninger. Den manglende transparens skubber boligejerne over i hænderne på de fossile brændsler.

Erstat varmepumpepuljen med et fradrag

Varmepumper er løsningen på dette problem og repræsenterer et stærkt grønt alternativ. Ikke blot kan man sætte en varmepumpe op på få dage, mange boligejere vil også mærke en økonomisk gevinst ved at vælge varmepumpen.

Varmepumpen er et økonomisk rentabelt alternativ til fjernvarme og gasfyret. I gennemsnit tjener en pumpe sig selv hjem efter tre år, hvilket understreger den økonomiske gevinst.

Læs også

Om et forbud mod nye gasfyr, som de Radikale, SF og Enhedslisten foreslår, er den rette vej at gå, skal jeg undgå at kloge mig på. Jeg ved derimod, at det er tid til handling. 

Hvis politikerne tager egne grønne målsætninger alvorligt, bør de investere og gøre det langt lettere for boligejere at skifte til varmepumper.

Den kortsigtede løsning er at åbne for varmepumpepuljen allerede nu.

Jens Bredning
Direktør, Bosch Home Comfort, og bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien

Dette gøres bedst gennem et tilskud til en varmepumpe, som for mange kan være en dyr engangsinvestering.

Radikales energiordfører, Samira Nawa, siger det selv: "Vi har en forpligtigelse til at beskatte det, der forurener, og som vi vil have mindre af, samtidig med at vi giver nogle økonomiske incitamenter til alternativerne".

Den kortsigtede løsning er at åbne for varmepumpepuljen allerede nu i stedet for de to faste, årlige ansøgningsrunder, der sætter en dæmper på den grønne omstilling.

På den lange bane foreslår vi, at varmepumpepuljen erstattes med et fradrag, som løbende vil skabe et incitament for boligejerne til at investere i en varmepumpe fremfor en ny gaskedel eller at gå og vente på vished om fjernvarme.

Det er på tide, at vi vender udviklingen og for alvor tager et opgør med gaskedler. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Bredning

Direktør, Bosch Home Comfort, bestyrelsesmedlem, Varmepumpeindustrien
HD international business (CBS 2006)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00