I 2035 skal fossil opvarmning være fortid i Danmark. Alligevel bliver der installeret tusindvis af gasfyr
I 2023 blev 3833 nye gasfyr installeret, på trods af at Danmark har et mål om at udfase al fossil opvarmning fra danske hjem i 2035. Samtidig faldt salget af varmepumper markant.
Marie Møller Munksgaard
JournalistNår vi runder 2035, skal ingen boliger i Danmark længere være opvarmet af gas.
Sådan lyder det mål, et bredt flertal i Folketinget fastsatte for halvandet år siden.
Men i 2023 blev der alligevel installeret 3833 nye gasfyr rundt i Danmark. Det viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen.
Året forinden blev der installeret 4.421 nye gasfyr, hvoraf 302 af dem blev taget ned igen. Det betyder, at der samlet set er blevet installeret over 8.000 nye gasfyr de seneste to år.
Tallene overrasker både interesseorganisationerne Synergi og Dansk Fjernvarme.
“Det overrasker mig en del. Men når der ikke er klare politiske signaler og planer for, hvordan man skal skifte væk fra gas, så er det klart, at man vælger det, man kender, og som er økonomisk attraktivt,” siger direktør hos Synergi, Katrine Bjerre.
Den gennemsnitlige levetid for et gasfyr er cirka 18,7 år. Det betyder altså, at de gasfyr, der er blevet installeret i 2023, i princippet først er brugt op i 2041.
Når der ikke er klare politiske signaler og planer for, hvordan man skal skifte væk fra gas, så er det klart, at man vælger det, man kender, og som er økonomisk attraktivt.
Katrine Bjerre
Direktør, Synergi
Og hvis ikke der snart bliver fremlagt en mere præcis politisk plan for, hvordan man vil få danskerne væk fra gassen, frygter Dansk Fjernvarme, at de næste år vil byde på endnu flere nye gasfyr.