Debat

Flemming Besenbacher: Afskaf den kommunale anvisningsret for affald

DEBAT: Skal en omstilling til cirkulær økonomi i Danmark lykkes, kræver det et opgør med vores nuværende system for affaldshåndtering, blandt andet ved at afskaffe den kommunale anvisningsret, skriver Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet.

I omstillingen til cirkulær økonomi skal der skabes et attraktivt marked for genanvendte produkter, hvor priserne kan konkurrere med nye varer, skriver Flemming Besenbacher.
I omstillingen til cirkulær økonomi skal der skabes et attraktivt marked for genanvendte produkter, hvor priserne kan konkurrere med nye varer, skriver Flemming Besenbacher.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Besenbacher
Bestyrelsesformand for Carlsbergfondet

Der er ikke tvivl om, at klimaforandringerne er en af de største globale udfordringer, idet de påvirker en række afgørende faktorer såsom adgang til rent vand, fødevareproduktionen og ændret biodiversitet.

Udfordringen bliver endnu større, fordi verdensbefolkningen vil vokse fra syv milliarder til cirka ti milliarder i 2050, og hvert år bevæger cirka 160 millioner mennesker sig op i middelklassen med dertilhørende ressourceforbrug.

Som en række videnskabelige rapporter fra verdensanerkendte klimaforskere konkluderer, vil omkostningerne for fremtidige generationer være ubærlige, hvis ikke vi ændrer vores levevis radikalt og får styr på klimaforandringerne og de afledte økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser.

Uden erhvervslivets investeringer og ansvar er der ingen chance for, at vi får udviklet den teknologi, som kan gøre Danmark verdensførende.

Flemming Besenbacher
Bestyrelsesformand i Carlsbergfondet

Affald skal være begyndelsen på forbrug
Rapporterne viser, at vi er meget tæt på at krydse, hvad der kaldes tipping points, hvilket betyder, at vores systemer kan risikere at ryge ud af balance, og vi kan imødese en udvikling, som vi måske ikke kan standse. Vi kan stadig nå at reagere – men det kræver hurtig handling. Ifølge forskningen er det vigtigt, at vi reducerer vores netto CO2-udslip til nul inden for de næste 30 år.

Ifølge en nylig rapport fra Ellen MacArthur Foundation består 45 procent af de samlede CO2-emissionsudledninger fra produktion af varer, mens de resterende 55 procent stammer fra energi.

Derfor er det ikke nok kun at satse på en overgang til bæredygtig energiproduktion som sol, vind og energilagring. Lige så afgørende er overgangen fra en lineær til en cirkulær økonomi. Vi skal lære, at der er god økonomi i at dele og få adgang til produkter uden at eje dem, i at designe vores produkter, så de kan repareres og vedligeholdes, samt at gøre genbrug og genanvendelse til normen.

Affald skal ikke længere være slutningen på vores forbrug, men begyndelsen. Kort sagt: Vi skal lære at betragte affald som en værdifuld ressource.

Opgør med affaldssystem
Skal en omstilling til cirkulær økonomi i Danmark lykkes os, kræver det et opgør med vores nuværende system for affaldshåndering.

I dag kan de 98 kommuner selv bestemme, hvad der er affald, og hvordan det skal håndteres. Det er derfor nødvendigt at etablere en national affaldsstrategi med landsdækkende sorteringskriterier, hvorved man kan øge både mængden og kvaliteten af genanvendelse.

Den kommunale anvisningsret skal afskaffes, så virksomheder selv får lov til at bestemme, hvor deres affald kan afsættes. Private virksomheder vil derved kunne se mulighederne i at investere i ny teknologi, der kan omdanne en del af affaldet til brugbare ressourcer. Der vil så opstå muligheder for skalafordele, som er helt afgørende for at tiltrække private investeringer.

Uden erhvervslivets investeringer og ansvar er der ingen chance for, at vi får udviklet den teknologi, som kan gøre Danmark verdensførende og skabe mulighed for eksport af bæredygtige løsninger inden for affaldshåndtering, som hele verden efterspørger.

Læs også

Marked for genanvendte produkter
I omstillingen til cirkulær økonomi skal der også skabes et attraktivt marked for genanvendte produkter, hvor priserne kan konkurrere med nye varer. Staten bør gå foran og sikre, at offentlige indkøb i højere grad målrettes cirkulære produkter, hvorved man hurtigt kan sikre et større marked.

De 13 nye klimapartnerskaber mellem regeringen og dansk erhvervsliv er derfor yderst velkomne. Hånd i hånd skal de to parter sammen gentænke vores affaldssystem, så vi kan få sat skub i den cirkulære økonomi og derved også reducere emissionsudledninger.

Politikerne på Christiansborg skal være klar til at tage nogle vanskelige politiske diskussioner med kommunalpolitikerne, mens erhvervslivet skal være klar til at innovere og investere i nye anlæg for eksempel til genbrug og upcycling af plastaffald.

Det er første vigtige skridt på vejen mod en holdbar omstilling til cirkulær økonomi og dermed til en mere bæredygtig verden til gavn for klimaet, miljøet og kloden.

Dokumentation

Temadebat: Grøn omstilling i vand- og affaldssektoren

Udledningen af drivhusgasser fra affalds- og vandsektorerne udgør ifølge Miljøministeriet cirka 2 procent af de samlede danske udledninger.

Derfor er "vand, affald og den cirkulære branche" også blevet et af de 13 områder, hvor regeringen har indgået klimapartnerskaber med erhvervslivet. Partnerskaberne skal finde løsninger på, hvordan Danmark kommer i mål med målsætningen om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

I denne temadebat på Altinget Forsyning kommer aktørerne med deres bud på klimaløsninger i forsyningssektoren.

Her er aktørerne:
  • Carl-Emil Larsen, direktør for Danva
  • Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet
  • Henrik Grand Petersen, formand for Affalds- og Ressourceindustrien
  • Karin Klitgaard, underdirektør i DI
  • Lisbet Hagelund og Jakob Lamm Zeuthen, Dansk Erhverv
  • Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark
  • Mikkel Brandrup, direktør for Dansk Affaldsforening
  • Susan Münster, direktør for Danske Vandværker
  • Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA
  • Thomas Drustrup, direktør i Plastindustrien
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor, Institut for Vand og Miljøteknologi, DTU.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Besenbacher

Formand for Aarhus Vand, Unleash og Tænketanken One/third, professor em., Aarhus Uni., fhv. formand for Carlsberg og Carlsbergfondet
cand.scient. (Aarhus Uni. 1978), dr.scient. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00