Debat

Dansk Erhverv: Lad virksomheder bygge grøn strøm uden politiske ekstraomkostninger

Midt i en tid, hvor politikere, forbrugere og virksomheder skriger på mere grøn strøm, er politikerne uforvarende i gang med at gennemføre en omvendt grøn skattereform på vedvarende energi på land, hvor det grønne valg om udbygning af vind og sol bliver stadigt dyrere, skriver Ulrich Bang. 

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Ulrich Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2023 bliver der taget flere landvindmøller ned, end der sættes op. De seneste år er det nemlig blevet både dyrere og mere besværligt at udvikle og opstille vedvarende energi. Den tendens skal vendes, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Pålagte ekstraomkostninger er over de seneste år steget med kolossal fart, og det går ud over den grønne omstilling. I 2019 stammede under 5 procent af de samlede byggeomkostninger til sol og vindanlæg fra ekstraomkostninger pålagt fra politisk hold.

Det politiske spektrum på tværs af Christiansborg står nu med et valg om, hvor stor risiko de vil tage i forhold til udbygning af vedvarende energi for at få flere penge i en allerede bugnende statskasse.

Ulrich Bang
Underdirektør for Klima, miljø og energi, Dansk Erhverv

Danmark fik så sit første klimavalg i historien med maksimalt politisk momentum for at sikre tilstrækkelig grøn energi til en elektrificering af det danske samfund.

I dag – 4 år efter klimavalget - består op til 40-50 pct. af byggeomkostningerne pr MW grøn energi af ekstraomkostninger pålagt af samme politiske niveau, der ønsker mere grøn energi. Det er helt sort. Og det er sket i en tid, hvor inflation og højere materialeomkostninger i forvejen øger omkostningerne ved projekter.

Udviklere betaler allerede

Udviklerne betaler allerede i dag samfundsbidrag til naboer, kommunen og for deres brug af elnettet. Det ligger oveni, hvad de betaler i jordskat og selskabsskat til kommune og stat.

Regeringen har netop fremlagt regeringen et udspil om at hæve udviklernes betaling til naboer og kommuner med 2,5 milliarder kroner. Og derudover oplever udviklere, at flere kommuner stiller særkrav om finansiering af andre tiltag i kommunen eller supplerende lokale fonde. Der er behov for et opgør med de ulovlige særkrav, som hindrer transparent konkurrence mellem udviklere og øger omkostningerne.

Læs også

I Danmark er vi verdensmestre i udbygning af grøn energi – eller rettere vi var det. Vi har årtiers erfaring, og dygtige virksomheder der står klar. Det politiske spektrum på tværs af Christiansborg står nu med et valg om, hvor stor risiko de vil tage i forhold til udbygning af vedvarende energi for at få flere penge i en allerede bugnende statskasse.

Udvikling bremses

Jo større kompensation og skattebetaling fra de virksomheder, der opsætter grøn energi i Danmark, jo færre projekter bliver rentable, og det bremser udbygningen. Vi har set eksempler på havvindsudbud, hvor det helt forståelige ønske om at få flere penge i den fælles kasse blev så stort, at rentabiliteten og dermed den private interesse forsvandt. Det kommer der ikke noget vedvarende energi ud af.

Et byrdestop for udviklerne af grøn energi kan ikke stå alene. Det kræver mindre bureaukrati, elnet til tiden og statslig hjælp i ryggen til kommunernes store sagsbehandlingsopgave.

Læs også

Derfor er Dansk Erhverv en af initiativtagerne bag Alliancen vedvarende energi – mere grøn strøm på land med organisationer og virksomheder på tværs af hele værdikæden, der arbejder for mere og hurtigere udbygning af vedvarende energi på land.

Der kommer ikke mere grøn strøm i kontakten uden virksomheder, der vil finde områder og stille solceller og vindmøller op. Uanset om det er dåsetomater eller vindmøller der skal produceres, kræver det en business case. Og jo højere omkostninger og jo hårdere noget beskattes, jo mindre kommer der af det.

Hvis vi vil have mere grøn strøm til elbiler, PtX og varmepumper, så skal vi ikke særbeskatte virksomheder, der får den grønne strøm op at stå. Lad det grønne valg være det billige valg!

Temadebat

Hvordan kommer der fart på opsætningen af vedvarende energi på land?

9. oktober præsenterede regeringen sit udspil, der skal firedoble produktionen af grøn strøm på land frem mod 2030. Udspilet rummer en række forslag til, hvordan tempoet på opsætningen accelereres. 

Men er forslagene de rigtige, eller overser udspillet bedre løsninger?

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024