Dansk Erhverv sender pant-klage til Bruxelles

KLAGE: Erhvervsorganisationen klager nu officielt til EU-Kommissionen over regler, der fritager grænsebutikker for pant-krav. Reglerne er konkurrenceforvridende, mener Dansk Erhverv.

Foto: Colourbox
Lasse Lange
Fakta
De såkaldte eksporterklæringer, som benyttes i den tyske grænsehandel, gør det muligt for danskere at købe øl og sodavand uden at betale pant på dåserne, hvis de udfylder en eksporterklæring. Dansk Erhvervs klage går på, at denne fritagelse fra pant gennem brug af eksporterklæringer er i strid med EU’s emballagedirektiv.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Nu må det være slut med de såkaldte eksporterklæringer, der gør det muligt for grænsebutikker at undlade at opkræve pant.

Det mener Dansk Erhverv, der nu har sendt en klage til EU-Kommissionen.

“Den manglende panthåndhævelse er efter Dansk Erhvervs klare opfattelse i strid med både EU-lovgivningen og tysk lovgivning. Der skal være lige konkurrenceforhold, og det er urimeligt, at butikker syd for den dansk-tyske grænse slipper for at overholde eksisterende regler og forpligtelser, som alle andre butikker i Tyskland, Danmark og resten af Europa må respektere,” siger Dansk Erhvervs direktør Laurits Rønn i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det mener Dansk Erhverv
Den nuværende situation, hvor personer bosat i Danmark, Sverige og Norge ved hjælp af en såkaldt eksporterklæring kan købe pantfrie dåser syd for den dansk-tyske grænse, er ulovlig af flere grunde, herunder bl.a.:

Praksis er i strid med EU-retten

  • Undladelsen af at opkræve den lovpligtige tyske pant underminerer den effektive virkning af det tyske pant- og retursystem, så systemet i praksis ikke længere er egnet til at sikre opfyldelsen af de miljø- og konkurrencemæssige formål med EU’s emballagedirektiv.
  • Grænsehandelsbutikkerne får dermed som de eneste aktører lov til at køre på ”frihjul”, idet de uberettiget bliver fritaget for deres ellers obligatoriske medansvar for at sikre miljømæssig forsvarlig håndtering af emballage og emballageaffald, hvilket stiller dem anderledes gunstigt end alle andre erhvervsdrivende i Tyskland, Danmark og resten af Europa. Fritagelsen giver dem derfor uberettiget en række meget betydelige konkurrencefordele over for alle andre erhvervsdrivende, herunder deres direkte konkurrenter i den danske detailhandel. Dette forvrider konkurrencen i det indre marked og strider med ”forureneren betaler-princippet”, som er et grundlæggende princip i EU-traktaten, emballagedirektivet og den EU-retlige konkurrencelovgivning.
  • Ved uberettiget at undlade at håndhæve pantpligten over for de nordtyske grænsehandelsbutikker, har de nordtyske myndigheder samtidig på den tyske statskasses vegne de facto fritaget disse få udvalgte butikker fra at skulle betale den lovpligtige tyske moms pålagt den tyske dåsepant, hvorved konkurrencefordrejningen helt eller delvis finansieres med statsmidler, hvilket er uforeneligt med det indre marked og i strid med EU-statsstøtteretten.

Praksis er i strid med tysk ret
Den tyske pantlovgivning fastslår utvetydigt, at der skal opkræves tysk pant på alle salg foretaget i hele Tyskland, og lovgivningen giver ikke mulighed for undtagelser.

Kilde: Dansk Erhverv


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00