Debat

Dansk Erhverv: Skab klare rammer for bredbånd og tele i kommunerne

DEBAT: Telemarkedet skal fungere optimalt, hvis vi skal udvikle Danmark i en ny teknologisk retning. Derfor er det blandt andet afgørende, at kommunerne overholder udbudsreglerne, skriver Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Efter sommerferien forventer regeringen at komme med et udspil på internet- og teleområdet. Teleminister Lars Christian Lilleholt har allerede luftet nogle af ideerne. Blandt andet at forliget skal skabe klare retningslinjer for kommunerne, når det kommer til tele og internet.

Vi har desværre flere eksempler på, at kommunerne overskrider deres beføjelser i forbindelse med bredbåndsudbud og -fremme. Deres aktiviteter på bredbåndsområdet er ofte velmenende, men resultatet er aflyste udbud og forsinkelser samt et dårligt investeringsklima for teleselskaberne, der i sidste ende skader forbrugernes og virksomhedernes mulighed for at få gode bredbåndsforbindelser.

Kommuner aflyser bredbåndsudbud
Et eksempel er Ringkøbing-Skjern kommune, som senest måtte aflyse et udbud på bredbånd til 70 millioner, fordi reglerne ikke blev overholdt. Her havde virksomhederne brugt mandetimer på udbudsmateriale til ingen verdens nytte – både for dem som tabte udbuddet, men også for den virksomhed, som i sidste ende blev valgt som udbyder for senere at få det aflyst. Det sker desværre for ofte.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Dansk Erhverv arbejder for at forhindre disse sammenbrud og har senest udgivet en folder, hvor vi gennemgår de faldgruber, som kommunerne oftest falder i og giver gode råd til, hvordan de undgås.  

Det er meget positivt, at ministeren er gået aktivt ind i denne diskussion og er opmærksom på, at der kan opstå problemer. Fra Dansk Erhverv har vi stærke holdninger til, hvordan teleforliget kan skabe klare og faste rammer for kommunalt bredbåndsindkøb og erhvervsfremme:

  1. Alle potentielle leverandører skal inddrages i en indledende dialog, og udbuddene skal reelt være åbne for konkurrence.
  2. Kommunerne skal håndhæve teknologineutraliteten i forbindelse med udbud.
  3. Statsstøttereglerne for bredbåndsudbud skal formuleres klart og forståeligt – også for kommuner, der har begrænset erfaring med bredbåndsudbud – og de skal håndhæves.
  4. Habilitetsreglerne for bredbåndsudbud skal også formuleres klart og forståeligt.
  5. Myndighederne skal give bedre vejledning og opstille klare retningslinjer – for eksempel i en håndbog vedrørende udbud om digital infrastruktur.

Danske kommuner har årligt udbud for millioner, og vi oplever ofte fejl i udbudsprocessen.

Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Danske kommuner har årligt udbud for millioner, og vi oplever ofte fejl i udbudsprocessen. Fejl og dårlige udbud skaber mistillid og svækker teleselskabernes incitament til at deltage i udbuddene.

Dansk Erhverv ønsker derfor at indføre et betydeligt skærpet og langt mere effektivt tilsyn med kommunernes udbud for bredbåndsydelser.

Et velfungerende telemarked er essentielt for, at vi fortsat kan have bredbånd og tele i verdensklasse i Danmark, og her er det vigtigt, at offentlige aktører overholder reglerne. Branchen investerer årligt omkring 6 milliarder kroner i infrastrukturen, og hvis vi skal have 5G-netværk til mobiltelefonen og hurtigere bredbånd i hele landet, skal markedet fungere optimalt. Ellers virker det som en bremse for teleselskabernes investeringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur, Rådgivning og Service, Dansk Erhverv
ph.d. i europæisk historie (European University Institute 2006), cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00