Debat

Dansk Solcelleforening: Gør det økonomisk attraktivt for kommuner at understøtte solceller

I den massive udbygning af vedvarende energi spiller kommunerne en nøglerolle. Derfor skal vi også gøre det lettere og mere økonomisk attraktivt for kommunerne at installere flere solceller på både tage og marker, skriver Flemming Vejby Kristensen.

Det er kontraproduktivt, at kommuner skal straffes på økonomien for at bidrage til den grønne omstilling. Det vil give bedre mening, hvis der er en gulerod forbundet med udbygning af VE på tage og marker, skriver Flemming Vejby Kristensen.
Det er kontraproduktivt, at kommuner skal straffes på økonomien for at bidrage til den grønne omstilling. Det vil give bedre mening, hvis der er en gulerod forbundet med udbygning af VE på tage og marker, skriver Flemming Vejby Kristensen.Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Flemming Vejby Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har fortsat brug for en massiv udbygning af vedvarende energi, også til trods for minuspriser og eksport af strøm til udlandet. Faktum er nemlig at Danmark i dag har et elforbrug på cirka 35 terawatt-timer vind- og solkraft producerede i 2022 21,2 terawatt-timer, svarende til 60 procent af det danske elforbrug

I takt med at elbiler erstatter fossilbiler, varmepumper fortrænger gasfyr og vi øger produktionen af grønne brændsler, så skal elproduktionen også stige tilsvarende.

Samtænkning af lokal produktion og forbrug giver en bedre udnyttelse af ressourcerne i elnettet. Af samme grund bør det også være muligt at sælge strøm til naboer af lokal strømproduktion.

Flemming Vejby Kristensen
Formand, Dansk Solcelleforening

Industrien forventer samlet set et elbehov på mellem 70 og 110 terawatt-timer i 2030 ved brug af el fra vedvarende energi i stedet for dagens forbrug af gas og andre fossile brændsler.

I denne massive udbygning spiller kommunerne en nøglerolle. Derfor skal vi også gøre det lettere og mere økonomisk attraktivt for kommunerne at installere flere solceller på både tage og marker

I dag bliver kommuner, der godkender VE-projekter, trukket i udligningsordningen på grund af et øget skattegrundlag. Det er kontraproduktivt, at kommuner skal straffes på økonomien for at bidrage til den grønne omstilling. Det vil give bedre mening, hvis der er en gulerod forbundet med udbygning af VE på tage og marker.

Dansk Solcelleforening mener ikke at kommuner, der investerer i VE, skal trækkes i udligningsordningen på grund af et øget skattegrundlag. Men det er ikke gjort med det.

I kommunerne skal vi samtidig gøre det attraktivt at sælge lokalt produceret strøm til nærområdet. Samtænkning af lokal produktion og forbrug giver en bedre udnyttelse af ressourcerne i elnettet. Af samme grund bør det også være muligt at sælge strøm til naboer af lokal strømproduktion. Den mulighed er der desværre ikke i dag.

Læs også

Alle arealer skal i spil

Virksomheder i industriområder skal have fordel af at købe lokalt egenproduceret strøm af hinanden, og have fordele af de synergier, der er forbundet med variationer i produktion og forbrug.

Strøm produceret på taget af en lagerbygning burde kunne sælges til den lokale boligblok rundt om hjørnet, og på den måde spare omkostninger til transport af strøm og nettab.

Tagene er en lavthængende frugt, der kan høstes allerede i morgen, hvis man ellers baner vej for det politisk. 

Flemming Vejby Kristensen
Formand, Dansk Solcelleforening

Boligforeningen skal kunne sælge sin egenproducerede lokale strøm til beboere i foreningen uden nettariffer underminerer incitamentet til lokal produktion af grøn strøm. 

Og landsbyen der er nabo til solcelleparken burde kunne købe den lokale producerede grønne strøm, da den heller ikke skal transporteres over store afstande og derfor heller ikke er forbundet med omkostninger til nettab.

Disse muligheder eksisterer desværre ikke i dag og vil kræve ændringer af reglerne på elområdet. Der er altså fortsat en del lovgivningsmæssige benspænd og barrierer på nationalt niveau, der står i vejen for udviklingen i kommunerne.

Dansk Solcelleforening mener vi skal have meget mere tempo på udbygningen af solceller på tagarealer i industrien, i landbruget og for boligejere, hvor arealerne ligger ubrugte hen og potentialet er enormt. Tagene er en lavthængende frugt, der kan høstes allerede i morgen, hvis man ellers baner vej for det politisk. 

For udbygningen af VE er det smartest, at produktionen placeres tæt på forbruget. Og derfor skal vi have arealerne på både tage og i det åbne land i spil. Det er ikke enten eller, men et både og. På den måde mindsker vi investeringer i elnettet og skaber et mere robust energisystem til gavn for os alle.     

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00