Debat

Deloitte: Gaslækager understreger, at forsyning er central for nationens sikkerhed

Før de rystende gaslækager fra Nord Stream 1 og 2 har vi ikke talt synderligt meget om, at styring af risiko i forsyningskæden faktisk er direkte forbundet med Danmarks sikkerhed. Sporbarhed og gennemsigtighed er essentielle og ruster Danmark mod fremtidens trusler, skriver Niels Trads Pedersen.

Løbende overvågning af nye trusler mod hele forsyningskæden skal også være i fokus, når vi diskuterer forsvars- og sikkerhedspolitik. Når det handler om Danmarks sikkerhed, er det i mine øjne en lidt overset, men afsindigt vigtig sag, skriver Niels Trads Pedersen. 
Løbende overvågning af nye trusler mod hele forsyningskæden skal også være i fokus, når vi diskuterer forsvars- og sikkerhedspolitik. Når det handler om Danmarks sikkerhed, er det i mine øjne en lidt overset, men afsindigt vigtig sag, skriver Niels Trads Pedersen. Foto: Forsvaret/Ritzau Scanpix
Niels Trads Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har længe hørt om knas i forsyningskæden, når det gælder produktions- og teknologivirksomheder. Udbuddet kan ikke leve op til efterspørgslen. Folk med byggeprojekter på tegnebrættet har måttet vente månedsvis på at skaffe de nødvendige byggematerialer, og vil man købe ny bil, kan man opleve lange leveringstider grundet manglen på mikrochips.

Men før de rystende gaslækager fra Nord Stream 1 og 2 har vi ikke talt synderligt meget om, at styring af risiko i forsyningskæden faktisk er direkte forbundet med Danmarks sikkerhed. Forsyningssikkerhed er dog fuldstændig central i forhold til at forsvare landet mod både fysiske og digitale angreb.

Dyrt købte erfaringer om sammenfaldende faktorer

Lad os gå et par skridt tilbage til ustabiliteten i forsyningskæderne. De skyldes en række på hinanden følgende og sammenfaldende faktorer. Covid-19 viste, at hele verden er bundet sammen, og når restriktioner og sygdomsudbrud rammer ét sted, bliver hele kæden påvirket. Nu er der krig i Ukraine og spændinger mellem Kina og Taiwan, hvilket har ramt tilgængeligheden af en række essentielle råmaterialer og produktionen af elektronikkomponenter. Også klimaforandringer har kastet grus i de tandhjul, der plejede at glide glat.

Når vi har at gøre med den nationale sikkerhed, er det så vigtigt kontinuerligt at monitorere situationen i forsyningskæderne på kritiske platforme og udstyr, så man kan reagere i tide

Niels Trads Pedersen
Partner, Deloitte 

En typisk forsyningskæde er i dag op til seks led dyb, hvor man traditionelt og forståeligt nok har haft fokus på første led, da det er den leverandør, man indgår kontrakt med.

Dyrt købte erfaringer har imidlertid vist, at nedlukning af en region som følge af pandemi, krig eller sanktioner i forsyningskædens tredje eller fjerde led også påvirker første leds evne til at levere til tiden og med rette kvalitet. På kritiske komponenter kan dette forårsage forstyrrelser i produktionskapaciteten og dermed også direkte påvirke forretningen hos slutbrugeren.

På det regulatoriske område er der desuden opstået yderligere krav om, at virksomheder og myndigheder kan redegøre for, om deres egne forsyningsled såvel som underleverandører har styr på sikkerhed, kvalitet og bæredygtighed. Det gælder også for Forsvaret.

Forsyningssikkerhed er sikkerhed

Med det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik er det en bunden opgave i det kommende forsvarsforlig at øge budgettet til forsvar og sikkerhed til over to procent af BNP frem mod 2033, og med en varm krig i vores nærområde skal Danmark efter mange år med forsvarsbesparelser og omkostningsreduktioner i gang med det modsatte. Der skal skaleres, oprustes og købes mere ind.

Det er vigtigt for nationens sikkerhed at forholde sig til de udfordringer, det private marked har haft, når der skal anskaffes nyt materiel. Man kunne have stået stærkere ved tidligere at have opdaget den stigende efterspørgsel efter eksempelvis computerchips til biler og forbrugerelektronik og det uheldige samspil, som opstår, når leverandørernes produktion ikke kan følge med efterspørgslen – fordi materialer og komponenter er svære at skaffe.

Afbrydelser i forsyningskæden er en risiko for alle organisationer, som er afhængige af underleverandører eller at indkøbe materiel og lignende. Men når vi har at gøre med den nationale sikkerhed, er det så meget desto mere vigtigt kontinuerligt at monitorere situationen i forsyningskæderne på kritiske platforme og udstyr, så man kan reagere i tide. Det bliver også omtalt i regeringens strategi for dansk forsvarsindustri, der udkom sidste år. 

Gennemsigtig, sporbar og modstandsdygtig

Hvad angår materiel, transport, våbensystemer og platforme skal hvert enkelt led og komponent forstås helt ned til råmaterialet. Dermed får vi både mere gennemsigtighed og bedre sporbarhed i hele forsyningskæden. Det kræver en investering i de rigtige teknologier og digitale værktøjer samt en stærk organisering og kompetencer i Forsvaret, som kan anvende dem.

Også på cyberområdet er der meget at vinde ved en mere proaktiv tilgang til leverancesikkerhed

Niels Trads Pedersen
Partner, Deloitte 

Også på cyberområdet er der meget at vinde ved en mere proaktiv tilgang til leverancesikkerhed. En af de mere alvorlige trusler i øjeblikket er de åbenlyse angreb på forsyningskæden, som i dag sker både i form af opkøb såvel som infiltrering af virksomheder, der fremstiller kritiske komponenter og software til Forsvaret. Adgang til sourcekoder kan i værste fald bruges til at skabe en bagdør for en fjendtlig magt, som senere kan tages i brug til spionage eller gøre skade og dermed påvirke handlekraften.

Løbende overvågning af nye trusler mod hele forsyningskæden skal derfor også være i fokus, når vi diskuterer forsvars- og sikkerhedspolitik. Det er nødvendigt med en proaktiv tankegang til at mitigere risici i forsyningskæden, så man kan reagere, inden en trussel bliver til en større hændelse med alvorlige konsekvenser til følge.

Når det handler om Danmarks sikkerhed, er det i mine øjne en lidt overset, men afsindigt vigtig sag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Trads Pedersen

Partner, Deloitte
International Markedsføringsøkonom

0:000:00