Mette Frederiksen på europæisk lyntur efter sabotage i Østersøen: ”Vi er sårbare, og vi er bekymrede”

Statsministeren søgte lørdag opbakning hos både EU, Nato og den britiske regering efter angrebene på gasrørsledningerne tæt på dansk farvand.

Det er alvorlige tider for Europa, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i Bruxelles lørdag.
Det er alvorlige tider for Europa, lød det fra statsminister Mette Frederiksen i Bruxelles lørdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Sabotagen af Nord Stream 1 og 2 tæt på Bornholm i den forløbne uge har skærpet regeringens opmærksomhed på, hvor udsatte samfundskritiske funktioner er for angreb udefra. Det er en udfordring, som Danmark ikke kan klare alene, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

”Det har vi behov for vores allierede til,” sagde hun lørdag efter at have aflagt besøg hos både den britiske premierminister, Liz Truss, i London, hos Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og hos formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, i Bruxelles.

”Vi er sårbare, og vi er bekymrede.”

”Det er også derfor, jeg er på rundtur i dag, fordi intet land kan klare den her opgave alene,” sagde statsministeren.

Har tilbudt støtte

Mette Frederiksen talte lørdag også med den franske præsident, Emmanuel Macron, og fredag med Tysklands kansler Olaf Scholz.

”Tilsagnet er der hele vejen rundt. Vi arbejder sammen. Det er i solidaritet, vi kommer igennem de forskellige situationer.”

I Downing Street bekræfter den britiske regering, at Truss gerne vil hjælpe Danmark med at opklare hændelsen, hvor i alt fire eksplosioner på de to rørledninger tæt ved Danmark og Sverige fik flere hundrede millioner kubikmeter gas til at fosse ud.

”Premierministeren har tilbudt Storbritanniens støtte i den igangværende undersøgelse,” lyder det i en udtalelse.

Hos Nato forsikrede generalsekretær Jens Stoltenberg også, at de i alliancen vil fortsætte deres tætte samarbejde for at opbygge modstandskraft og mindske sårbarhed, mens formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel lover at tage sagen op i EU-regi ved et møde næste fredag blandt EU-lederne.

”Sabotagen af Nord Stream- rørledningerne er en trussel mod EU. Vi er fast besluttet på at sikre vores kritiske infrastruktur. Lederne vil diskutere det på det kommende topmøde i Prag,” lød det fra Charles Michel på Twitter efter mødet.

Tag Putin alvorligt

Mette Frederiksen vil ikke afsløre, hvilke informationer hun har kunnet dele med de europæiske ledere, eller om hun har nye oplysninger, som kan pege på, hvem der står bag.

Dermed går hun heller ikke ind i spekulationerne om, hvorvidt det kan være den russiske regering, sådan som mange mistænker.

Men hun understreger, at hun er stærkt bekymret for udviklingen i Rusland, hvor præsident Vladimir Putin i en tale fredag lovede at ”bruge alle tilgængelige midler til at forsvare vores lande”, efter han formelt havde annekteret fire ukrainske regioner, der i areal er samme størrelse som Østrig og Belgien tilsammen.

”Det er jo slet skjulte - eller efterhånden slet ikke skjulte - trusler, og det skal vi tage meget alvorligt,” sagde statsministeren.

Hun gjorde også klart, at vi befinder os i en tid, hvor vi bliver nødt til at forberede os på ting, der ellers var utænkelige for bare kort tid siden.

”Det måske vigtigste er, at vi evner ikke at tænke, som vi plejede at gøre. Vi skal have fantasi til at forestille os, at der kan ske ting, som vi ikke har haft fantasi til at forestille os. For eksempel et angreb på en gasledning lige uden for dansk territorium, og dermed også risiko for hybride angreb eller cyberangreb og andet inden for sikkerhedspolitikken i en bred definition. Det er alvorlige tider for Europa,” lød det fra Mette Frederiksen i Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Liz Truss

Fhv. premierminister, Storbritannien (Conservative Party)
Politik, filosofi og økonomi (Oxford Uni. 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024