Derfor bliver et energiforlig vigtigt for positionerne på Christiansborg

ENERGIFORLIG: Lars Løkke (V) og Mette Frederiksen (S) har hver deres store udfordring i forhold til egen blok, når de skal forhandle om et energiforlig, siger kommentatorer. Regeringens udspil kommer i dag.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina HoulindKristine Korsgaard

Mette Frederiksen (S) foreslår under store overskrifter en halv million elbiler og et totalforbud mod dieselbiler.

Venstre skifter midlertidigt sin blå farve ud med grøn i annoncer om partiets grønne resultater.

Og statsministeren og flere venstrefolk skriver aviskronik med titlen ”Vi blå er også grønne”. Der har været skruet op for effekterne fra de store partier op til præsentationen af regeringens energiforlig, som forventes i dag klokken 10.

For et kommende energiforlig får stor betydning for ikke bare energisektoren og Danmarks såkaldt grønne omstilling, men også positionerne på Christiansborg.

Det vurderer to politiske kommentatorer.  

”Energiudspillet er et af regeringens sidste rigtig store skud i bøssen for at få nogle resultater,” siger politisk kommentator og tidligere formand for De Konservative Hans Engell.

Energiforliget skal udstikke retning for dansk energipolitik frem mod 2030. Energiområdet er vigtigt i sig selv, fordi det er en af de sektorer, der bærer dansk økonomi, siger Peter Goll, der er tidligere rådgiver for daværende justitsminister Morten Bødskov og i dag ejer sin egen rådgivningsvirksomhed. Men også vælgermæssigt er det grønne et mere spændende politisk emne, end det har været længe.

”Miljø og klima også er kommet op igen hos vælgerne, som i målinger siger, at det er vigtigt for dem. Og der er på energiområdet et politisk slagsmål mellem rød og blå blok om klimaet, så der er noget storpolitik i det,” siger Peter Goll.

Regeringen vil splitte rød blok
Hans Engell vurderer, at de store partiers forsøg på at pudse den grønne profil af handler mere om at positionere sig over for hinanden end over for vælgerne. Og for regeringen handler det om at få splittet rød blok.

”Hvis Socialdemokratiet lægger afstand til resten af den røde blok, bliver det sværere for dem at gå samlet ind i en valgkamp, og det bliver deres svaghed og de blå partiers styrke,” siger Hans Engell, der vurderer, at det derfor er meget vigtigt for regeringen at få Socialdemokraterne med i et forlig. Den grønne dagsorden må ikke blive et samlingspunkt for den røde blok.

Peter Goll mener dog, at splittelsen i den røde blok også kan sikres ved at have Radikale med i forliget i stedet for Socialdemokratiet.

”Løkkes drømmescenarie er, hvis det kan lykkes ham at samle hele sin egen blok og få Radikale med uden Socialdemokratiet, så han får splittet rød blok,” siger Peter Goll.

Socialdemokraternes dilemma
Energiforliget bliver altså noget af et dilemma for Socialdemokratiet. Skal de som et muligt regeringsbærende parti gøre deres til, at forliget bliver bredt, eller skal de lægge kant til Venstre og dermed stå tæt sammen med resten af rød blok?

Peter Goll mener i den forbindelse, at det bliver vigtigt for Mette Frederiksen, at Radikale er med i energiforliget, hvis hun selv går med i en aftale. Netop fordi det grønne område er et af de få områder, der kan samle rød blok.

Men der er flere ulemper forbundet med at stå uden for forliget end ved at gå med, mener Hans Engell.

”Hvis det udelukkende bliver et blåt forlig, og hun bliver statsminister efter et valg, vil resten af rød blok have en forventning om, at hun leverer noget endnu bedre,” siger han.

Der er nemlig risiko for, at hun hverken kan eller har lyst til det, da hun vil blive fanget i et krydspres mellem sit parlamentariske grundlag, erhvervslivet og fagbevægelsen.

Han gætter dog på, at et kommende energiforlig vil rumme både regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.  

Løkke er også udfordret
Men Energiforliget bliver heller ikke en dans på roser for regeringen. Begge kommentatorer lægger vægt på, at de har brug for at lukke en flanke til Socialdemokratiet, så de ikke løber med den grønne dagsorden.

”De må ikke give Socialdemokratiet den fordel, at det virker, som om klimadagsordenen er ligegyldig for dem,” understreger Hans Engell.

Ifølge Peter Goll er klimapolitikken også en historisk svaghed for Venstre.

”Gang på gang har de taget tilløb til at ville mene noget, men når det kom til stykket, er de endt med at prioritere noget andet, for eksempel landbrugets interesser. Så Venstre skal vise noget indhold, ellers vil de møde kritik fra forskellige sider,” siger han.

”Løkkes udfordring er også, at han har to partier i sin egen blok, der ikke prioriterer det grønne område – Liberal Alliance og Dansk Folkeparti,” siger Peter Goll, og Hans Engell understreger, at forhandlingerne med stor sandsynlighed bliver højrøstede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

Peter Goll

Adm. direktør, Substantia
lederkursus (Harvard Business School 2006), ba.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00