”Dette er ikke tobaksindustrien. Det er en branche, der har forvandlet menneskeheden”

INTERVIEW: Den danske debat om nordsøoliens fremtid er blevet ukonstruktivt sort-hvid med det onde olie og gas på en side og noget grønt på den anden. Så simpelt er det bare langtfra, lyder det fra den erfarne britiske energirådgiver Philip Lambert, der kritiserer regeringen for at trække beslutningen ud.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er en meget uproduktiv debat, hvor alt olie og gas bare er dårligt, og alt, der er såkaldt grøn energi, er godt. Så enkelt er det ikke.

Philip Lambert
Rådgiver og ejer af Lambert Energy Advisory

Det er et afgørende kapitel i historien om den danske nordsøolie, klimaminister Dan Jørgensen (S) har udskudt i snart et år.

Fakta
Olie og gas i Nordsøen

Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
I 2015 var der produktion på i alt godt 55 platforme og 19 olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen.
Med de nuværende udbudsrunder kan der indvendes olie og gas i Nordsøen frem til 2052, med en eventuel 8. runde vil produktionen kunne løbe til mindst 2055.
I perioden fra 1973-2014 har staten haft en indtægt fra Nordsøen på cirka 404 milliarder kroner i 2014-priser. Indtægterne toppede i 2008 med en rekordstor ekstraindsprøjtning på 36 milliarder kroner til 
statskassen. Det beløb er faldet betydeligt siden og ventes at gå mod nul under genopbygningen af Tyra-feltet.

Olieproduktionen toppede i 2005, hvor der cirka blev produceret det dobbelte af, hvad Danmark selv forbruger. Siden er produktionen faldet og er under genopbygningen af Tyra-feltet historisk lav, men ventes så at stige igen så produktionsniveuet ligger omkring dansk selvforsyning. 
Gasproduktionen toppede også omkring 2005, men med undtagelse af tiden med opbygning af Tyra-feltet, så er gasproduktionen væsentlig større end det danske forbrug. 

Tyra-feltets anlæg har siden 1987 været den vigtigste forsyningskilde til danske og svenske gasforbrugere. Nedlukningen skyldes, at Tyra-feltets anlæg siden etablering er sunket cirka 5 meter. Det har skabt voksende fare for, at en såkaldt '100 års-bølge' kan ramme feltet. Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TOTAL ejer størstedelen af Tyra.

Energistyrelsen åbnede den 8. udbudsrunde for interesserede olie- og gasselskaber i juni 2018, der frem til 1. februar 2019 kunne ansøge Energistyrelsen om tilladelse til nye olie- og gaskoncessioner i Nordsøen. Det var forventningen, at selskaberne medio 2019 ville få tildelt tilladelserne. I stedet har klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen nu i tre omgange udskudt afgørelsen. Seneste melding er, at en afgørelse om 8. udbudsrunde vil blive taget "på den anden side af sommerferien". 

Kilde: Energistyrelsen og Energinet

Hans beslutning kan med ét være begyndelsen på enden af det danske olieeventyr.

Og modsat de mange gange, hvor rygterne om olieeventyrets snarlige afslutning viste sig overdrevne, så er det anderledes denne gang, fordi der vil være tale om en politisk beslutning fra regeringen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00