Staten risikerer erstatningssager efter ”pinligt” forløb om åben dør-ordning

Energistyrelsen har givet energiselskaber afslag på åben dør-projekter uden at have lovgrundlaget på plads, vurderer Energiklagenævnet. Staten kan nu risikere at skulle betale erstatning til selskaberne, vurderer en ekspert.  

Et nyt kapitel i sagen om den såkaldte åben dør-ordning blev skrevet i sidste uge, da Energiklagenævnet ophævede og hjemviste Energistyrelsens afgørelser om afslag til forundersøgelsestilladelser i 20 klagesager.
Et nyt kapitel i sagen om den såkaldte åben dør-ordning blev skrevet i sidste uge, da Energiklagenævnet ophævede og hjemviste Energistyrelsens afgørelser om afslag til forundersøgelsestilladelser i 20 klagesager.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det kan ende med at koste i statskassen, at Energistyrelsen gav en række energivirksomheder afslag på at opføre havvind under den såkaldte åben dør-ordning.

Afgørelserne havde nemlig ikke hjemmel i lovgivningen, vurderer Energiklagenævnet, der derfor har hjemvist de i alt 20 sager til ny behandling i styrelsen.

Det er sådan noget en studerende på første del af bacheloruddannelsen i jura gerne skulle have vidst. Det er helt basalt, at en politisk aftale ikke har retsgyldighed på den måde.

Bent Ole Gram Mortensen
Professor i energi- og forsyningsret, Syddansk Universitet

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00